Pese ja viipaloi munakoisot. Viipaloi pitkittäin n. puolen sentin viipaleiksi. Itse käytän mieluiten mandoliinin 3.5 mm terää.
Laita viipaleet kulhoon ja ripottele noin 1.5 tl suolaa ja sekoittele niin, että suolaa päätyy joka pinnalle. Anna "itkeä" puolisen tuntia. Monet väittävät, ettei munakoisoja kannata itkettää, koska nykylajikkeet eivät ole enää kitkeriä. Jälkimmäinen osa lienee totta, mutta itkettäminen kannattaa sen vuoksi, että solukosta poistuu nestettä, jolloin munakoiso ei ime niin paljon öljyä paistettaessa.
Kuumenna (mieluiten) valurautapannulla reilusti oliiviöljyä. Pyyhi munakoisojen pinta talouspaperilla ja paista viipaleisiin ruskea pinta kovalla lämmöllä. Tämä täytyy tehdä monessa, monessa erässä niin että viipaleet mahtuvat pannulle yhteen kerrokseen.
Valuta mozzarellat ja viipaloi mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
Raasta parmesaani.
Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä oliiviöljyssä syvässä paistinpannussa tai kattilassa.
Lisää tomaattimurska, tomaattisose, sokeri, etikka, mustapippuri ja suola. Keitä matalalla lämmöllä puolisen tuntia. Loppuvaiheessa lisää hienonnetut basilikan lehdet. Vaisto (ja monet reseptit) neuvoisi lisäämään basilikan heti alussa, jotta maksimaalinen määrä makua liukenisi kastikkeeseen. Basilikan aromaattiset yhdisteet ovat kuitenkin haihtuvia, joten pikainen kiehautus on parempi.
Tee uunivuokaan (n. 30x20 cm) kaksi kerrosta, johon kuhunkin munakoiso, tomaattikastike, basilika, mozzarella ja parmesaaniraaste.
Lisää vielä yksi kerros munakoisoa, mozzarellaa ja parmesaania.
Eli kerrokset ylhäältä alas:
Kypsän pinnalle 1/3 basilika
Reilu 1/3 parmesaani
Reilu 1/3 mozzarella
1/3 munakoiso
Vajaa 1/3 parmesaani
Vajaa 1/3 mozzarella
1/3 basilika
1/2 tomaattikastike
1/3 munakoiso
Vajaa 1/3 parmesaani
Vajaa 1/3 mozzarella
1/3 basilika
1/2 tomaattikastike
1/3 munakoiso
Paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia. Päälle vielä basilikan lehtiä.
Tiukoille/oikeille kasvissyöjille huomio: Parmesaani tehdään aina eläinperäisellä juoksutteella.
Lähde: https://vegehi.fi/parmigiana-di-melanzane/