Laita kattilaan mantelimaito, laakerinlehti, timjami, valkosipulinkynnet ja pippurit. Anna hautua juuri kiehumipisteen alapuolella n. 20 minuttia. Siivilöi toiseen kulhoon. Mausteet ovat nyt tehneet tehtävänsä, joten ne voi heittää pois.
(Tässä vaiheessa taaraa vaakasi tyhjän kattilan ja pannunalusen kanssa.) Lämmitä öljy kattilassa keskilämmöllä. Lisää jauhot ja sekoittele vispilällä muutama minuutti, kunnes seoksesta tulee hiukan tummemman keltainen. Lisää mantelimaito vähitellen samalla reippaasti joka puolelta sekoittaen.
Kuumenna seosta (mutta älä keitä) muutaman minuutin ajan. Mausta muskotilla, suolalla ja pippurilla. Punnitse, paljonko kastiketta tuli.
Pese herkkusienet. Silppua ne karkeaksi silpuksi joko veitsellä tai monitoimikoneessa useammassa erässä.
Kuumenna oliiviöljy suurella paistinpannulla, mielellään valurautaisella, melko kovalla lämmöllä. Lisää sienisilppu ja paista kunnes niiden sisältämä vesi on enimmäkseen haihtunut ja ne alkavat ruskistua. Kun niissä on väriä, laske reilusti lämpöä ja lisää salotti- ja valkosipulit. Kuullota muutama minuutti. Lisää timjami ja mantelikerma. Anna kiehua muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kulhoon ja punnitse samalla määrä.
Leikkaa ruusukaalien kannasta viipale pois ja poista ruusukaalien uloimmat lehdet. Halkaise, jotta varmistut, ettei sisällä ole kutsumattomia vieraita. Raasta karkeaksi raasteeksi joko koneellisesti tai käsiraastimella.
Kuumenna öljy paistinpannulla kovalla lämmöllä. Lisää ruusukaaliraaste. Anna paistua sekoittamatta hetki, kunnes pohjalla oleva raaste on kunnolla ruskistunut, jopa mustunut. Käännä pohjia myöten ja toista kunnes noin puolet silpusta on ruskeaa. Laske reilusti lämpöä, lisää mantelikerma ja keitä kokoon muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kulhoon ja punnitse samalla määrä.
Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Valitse vuoka, johon mahtuu mahdollisimman tarkkaan 3 lasagnelevyä. Esim. 8x18 cm levyillä (Myllyn Paras) sopivia kokoja kuvan mukaisiin asetelmiin ovat esim. 24x18 tai 26x16.
Tahnojen ja kastikkeiden jakaminen osiin on aika hankalaa, mutta tällä kikalla onnistuu aika helposti. Aiemmin reseptissä neuvottiin punnitsemaan tahnat. Laske niistä grammamäärät, jotka ovat neljäsosa kummastakin tahnasta ja kuudesosa bechamel-kastikkeesta. Kirjoita ne ylös, koska et kohta kuitenkaan muista. Aina kun tarvitset kutakin sörsseliä, laita kulho sörsseleineen ja kauhoineen vaa'alle ja nollaa vaaka. Kauho sörsseliä vuokaan, kunnes vaaka näyttää kauhan kanssa "miinus oikea grammamäärä".
Kerrokset pohjalta ylös, eli kokoamisjärjestyksessä:
1/6 bechamel-kastiketta
3 lasagnelevyä
---
1/4 ruusukaalitahnaa
1/4 herkkusienitahnaa
1/6 bechamel-kastiketta
3 lasagnelevyä
---
1/4 ruusukaalitahnaa
1/4 herkkusienitahnaa
1/6 bechamel-kastiketta
3 lasagnelevyä
---
1/4 ruusukaalitahnaa
1/4 herkkusienitahnaa
1/6 bechamel-kastiketta
3 lasagnelevyä
---
1/4 ruusukaalitahnaa
1/4 herkkusienitahnaa
1/6 bechamel-kastiketta
3 lasagnelevyä
---
1/6 bechamel-kastiketta
Paista 30-40 min uunin keskitasolla, kunnes pinta kuplii ja on hiukan ruskistunut. Katso välillä, ettei pintakerros pääse kuplimaan liikaa, vaan pysyy kosketuksissa alempiin kerroksiin. Laitoin omani vielä hetkeksi ylätasolle väriterapiaan vähän korkeammalla lämmöllä.
Ripottele valmiin lasagnen päälle persiljasilppua. Anna jäähtyä hetki, jotta et polta suutasi ja jotta lasagne kiinteytyy sen verran, että sitä pystyy leikkaamaan.
Lähde: https://vegehi.fi/vegaaninen-lasagne-ruusukaalilla-ja-sienilla/