Crème Ninon

Ainekset

Kasvisliemi

  • 1 palsternakka = n. 100 g
  • n. 200 g juuriselleriä
  • 2 salottisipulia = n. 80 g
  • öljyä jos paahdat kasvikset
  • 1 oksa rakuunaa kuivattukin käy
  • 5 oksaa persiljaa
  • 2 oksaa timjamia
  • 5 g kuivattuja sieniä esim. suppilovahvero
  • 1 l vettä

Keitto

  • 2 salottisipulia = n. 80 g
  • 50 g voita
  • 400 g pakasteherneitä
  • 3/4 tl suolaa jos käytät suolatonta kasvislientä
  • hiukan valkopippuria
  • 2 tl sitruunamehua
  • 1 rkl kuivaa sherryä ei pakollinen
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl samppanjaa tai kuohuviiniä

Ohjeet

Kasvisliemi

  1. Kuori ja pilko palsternakka ja juuriselleri 1-2 sentin kuutioiksi. Kuori ja halkaise salottisipulit.

  2.  Pyörittele öljyssä ja paahda 225-asteisessa uunissa välillä sekoitellen, kunnes ne ovat saaneet kunnolla väriä. Siihen menee reilu puoli tuntia. Jos haluat oikaista, paahtovaiheen voi jättää välistä.  

  3. Keitä kasviksia ja yrttejä ilman kantta, kunnes liemi on vähentynyt noin puoleen. Tämän voit helposti testata nollaamalla vaa'an pannunalusen, kattilan, veden ja kasvisten kanssa. Periaatteessa valmista on kun vaaka näyttää -500 g. Koska kasviksiin imeytyy jonkin verran lientä, kannattaa ehkä lopettaa noin -400 g kohdalla, jolloin siivilöinnin jälkeenkin jää vielä puoli litraa.

  4. Siivilöi liemi. Kasvikset kannattaa ottaa talteen ja syödä jonkun muun ruuan lisukkeena.

  5. Tässä vaiheessa on vähän myöhäistä sanoa, mutta kannattaa tehdä vähän enemmän kerralla kun nyt kerran lämmitit uuninkin. Liemen voi pitää muutaman päivän jääkaapissa keiton tekemistä odottamassa tai pakastaa. 

Keitto

  1. Hienonna salottisipuli. Kuumenna voi ja anna sen ruskistua hiukan. Laske lämpöä ja lisää salottisipulisilppu. Kuullota.

  2. Lisää herneet ja kasvisliemi. Keitä noin 10 minuuttia.

  3.  Mausta suolalla ja pippurilla.

  4. Soseuta tasaiseksi sauva- tai tehosekoittimella ja siivilöi.

  5. Lisää sitruunamehu ja sherry.

  6. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Jätä hiukan kermavaahtoa annosten koristeluun. Lisää loppu kermavaahto ja kuohuviini keiton joukkoon juuri ennen tarjoamista. Sekoita varovasti, etteivät kuplat häiriinny liikaa. Kermavaahdon ja kuohuviinin voi lisätä ja sekoittaa joukkoon myös vasta lautasella.

  7. Annostele kulhoihin. Koristele tilkalla kermavaahtoa ja vaikka parilla rakuunan tai timjamin lehdellä.