Siivuta kesäkurpitsat juustohöylällä tai mandoliinilla. Hienonna sipuli ja valkosipuli.
Kuumenna pari rkl oliiviöljyä kattilassa ja kuullota silputtua sipulia, valkosipulia ja riisiä hetki keskilämmöllä. Suhauta joukkoon valkoviini.
Lisää kuumaa kasvislientä noin desi kerrallaan. Sekoittele aika ahkerasti, jotta riisistä irtoaa tärkkelystä ja risotosta tulee kermaisen oloinen. Tämä on erityisen tärkeää kun ei käytetä parmesaania. Riisiä voi jopa hieroa kauhan selkäpuolella kattilan pohjaa vasten. Lisää lisää lientä kun edellinen on imeytynyt. Aikaa menee n 20 min.
Sillä aikaa kun risotto valmistuu, paista kesäkurpitsat melko kovalla lämmöllä oliiviöljyssä kunnolla ruskeiksi. Lisää suolaa niin että tuntuu kunnolla suolaiselta (arvio 1/4 tl, mutta riippuu kesäkurpitsojen koosta). Poista kesäkurpitsat pannulta, lisää tarvittaessa öljyä ja lisää salvian lehdet. Tähän käy muuten vallan hyvin tuoreena pakastetut lehdet. Paista rapeiksi keskilämmöllä.
Lisää ravintohiivahiutaleet ja suolaa (jos et käyttänyt suolattua kasvislientä). Hiivan kanssa kannattaa olla varovainen ja lisätä maistellen. Toiset maistavat hiivan helpommin muiden makujen läpi kuin toiset. Sekoita joukkoon paistetut kesäkurpitsat ja kaada mukaan myös salvian paistamiseen käytetty öljy.
Kauho lautaselle ja koristele rapeilla salvian lehdillä.