Kesäkurpitsarisotto

Kesäkurpitsapasta Maarit Enkovaara-Astraldin kirjasta ”Pastatieto” on ollut kestosuosikkimme jo vuosia. Harva ruoka on niin yksinkertaista, mutta silti todella herkullista. Näin sen tiivistin taannoin muistinvaraisesti Twitterissä kun Jyrki J. J. Kasvi kyseli käyttökohteita kesäkurpitsan ylituotannolle:

Siivuta pieniä kesäkurpitsoita juustohöylällä. Paista kuumalla pannulla oliiviöljyssä kunnolla ruskeiksi. Riittävästi suolaa perään. Sekoita keitetyn spagetin kanssa. Halutessaan voi lisätä vielä vähän oliiviöljyä. Lautasella päälle raastettua parmesaania.

Näin yksinkertaiselle reseptille en siis viitsi uhrata omaa reseptisivua, ja oma kontribuutioni alkuperäiseen reseptiin oli persiljan pois jättäminen.

Eräänä kauniina päivänä halusin kokeilla vegaanisen risoton tekemistä, ja kotoa löytyi pari pientä kesäkurpitsaa vailla suuntaa. Ja pienempi on ehdottomasti parempi kesäkurpitsoiden tapauksessa. Väittävät, että noin 20-senttisenä kerääminen maksimoi kokonaissadon. Yhdistelin yleisiä vegaanirisottojen ohjeita kesäkurpitsarisoton ohjeisiin.

Ja herkullistahan siitä tuli. Tämän reseptin lisäsin sekä arkihifi, että hifihifi kategoriaan. Se on riittävän helppo vaikka arkiruuaksi, mutta kelpaisi osana menua vaikka kuninkaalle. Ohje on reilu annos kahdelle, mutta saattaa olla, että ensimmäisellä kerralla söin kaiken yksin.

Kesäkurpitsarisotto

Avainsana vegaaninen
Annoksia 2 hengen pääruoka-annos

Ainekset

  • pari pientä kesäkurpitsaa
  • kourallinen salvianlehtiä
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • n. 1/4 tl suolaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 200 g risottoriisiä
  • 1 litra kasvislientä
  • 50 ml valkoviiniä
  • 1 rkl ravintohiivahiutaleita
  • suolaa

Ohjeet

  1. Siivuta kesäkurpitsat juustohöylällä tai mandoliinilla. Hienonna sipuli ja valkosipuli.
  2. Kuumenna pari rkl oliiviöljyä kattilassa ja kuullota silputtua sipulia, valkosipulia ja riisiä hetki keskilämmöllä. Suhauta joukkoon valkoviini.
  3. Lisää kuumaa kasvislientä noin desi kerrallaan. Sekoittele aika ahkerasti, jotta riisistä irtoaa tärkkelystä ja risotosta tulee kermaisen oloinen. Tämä on erityisen tärkeää kun ei käytetä parmesaania. Riisiä voi jopa hieroa kauhan selkäpuolella kattilan pohjaa vasten. Lisää lisää lientä kun edellinen on imeytynyt. Aikaa menee n 20 min.
  4. Sillä aikaa kun risotto valmistuu, paista kesäkurpitsat melko kovalla lämmöllä oliiviöljyssä kunnolla ruskeiksi. Lisää suolaa niin että tuntuu kunnolla suolaiselta (arvio 1/4 tl, mutta riippuu kesäkurpitsojen koosta). Poista kesäkurpitsat pannulta, lisää tarvittaessa öljyä ja lisää salvian lehdet. Tähän käy muuten vallan hyvin tuoreena pakastetut lehdet. Paista rapeiksi keskilämmöllä.
  5. Lisää ravintohiivahiutaleet ja suolaa (jos et käyttänyt suolattua kasvislientä). Hiivan kanssa kannattaa olla varovainen ja lisätä maistellen. Toiset maistavat hiivan helpommin muiden makujen läpi kuin toiset. Sekoita joukkoon paistetut kesäkurpitsat ja kaada mukaan myös salvian paistamiseen käytetty öljy.
  6. Kauho lautaselle ja koristele rapeilla salvian lehdillä.

Huomioita

Inspiraationa oli resepti Eat in my kitchen -blogista.

Hiilijalanjälki

Yksi annos tuottaa laskurini mukaan 690 g CO2-ekv, sisältää energiaa 630 kcal, siis 1,1 kg / 1000 kcal. ”Big Mac ilmastoindeksi” 7%.
(Big Mac 15,2 kg / 1000 kcal)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *