Maa-artisokkarisotto

Ainekset

  • 150 g maa-artisokkaa
  • 1 sipuli
  • n. 2 rkl oliiviöljyä
  • 200 g risottoriisiä mieluiten carnaroli, mutta arborio käy myös
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 l kasvislientä
  • 50 g parmesaaniraastetta
  • 30 g voita
  • 1/2 tl tryffeliöljyä ei pakollista
  • n. 1/2 tl suolaa

Ohjeet

  1. Kuori maa-artisokat ja sipuli. Pilko ne parin millin kuutioiksi.

  2. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja lisää maa-artisokat ja sipulit. Kuullota hetki keskilämmöllä.

  3. Lisää riisi ja jatka kuullottamista muutaman minuutin ajan, kunnes riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi.

  4. Kaada joukkooon valkoviini. Lisää lämmitettyä kasvislientä desi-pari kerrallaan aina kun edellinen erä on imeytynyt riisiin. Tämän prosessin pitäisi kestää noin 20 minuuttia. Sekoittele risottoa ahkerasti, jotta riisistä irtoaa tärkkelystä ja risotosta tulee kermaisen oloista.

  5. Lisää parmesaaniraaste, tryffeliöljy, voi ja suola (maistele sopiva määrä).

  6. Sekoittele kunnes juusto ja voi sulavat, sekä kaikki on muutenkin sopivasti sekaisin. Nauti.

Huomioita

Tiukoille/oikeille kasvissyöjille huomio: Parmesaani tehdään aina eläinperäisellä juoksutteella.

Vegaanisen version risotosta saa vaihtamalla voin oliiviöljyyn ja parmesaanin n. ruokalusikalliseen ravintohiivahiutaleita tai vaaleaa misoa.