Viipaloi munakoiso pitkittäin noin puolen sentin viipaleiksi. Laita viipaleet kulhoon ja ripottele päälle 1 tl suolaa. Sekoittele käsin niin että suolaa on kaikilla pinnoilla. Anna itkeä puolisen tuntia.
Kokoa viipaleista nippu ja purista nipusta vettä pois niin paljon kuin viipaleita tuhoamatta onnistut. Voit myös kuivata pyyhkeellä tai talouspaperilla.
Paista oliiviöljyssä kuumalla pannulla kunnolla ruskeiksi.
Anna jäähtyä hetki. Kasaa viipaleet ja leikkaa pitkittäin ja poikittain 1-2 cm palasiksi.
Kuori ja leikkaa sipuli n. puolen sentin kuutioiksi. Itse suosin tapaa, jossa puolitan sipulin, ja leikkaan säteittäiset pitkittäis viillot reunoilta keskustaan niin ettei viilto yllä ihan kantaan asti Lopuksi sipuli "viipaloidaan" poikittain.
Kuori ja leikkaa porkkanat n. puolen sentin kuutioiksi. Itse olen oppinut tällaisen tavan: (leikkaa iso porkkana kahteen palaan). Leikkaa reunasta viipale pois, jotta porkkanan saa leikkuulaudalle tukevasti kyljelleen. Leikkaa pitkittäin viipaleiksi, sitten viipaleet parissa erässä pitkittäin suikaleiksi. Lopuksi leikkaa suikaleet poikittain kuutioiksi.
Leikkaa sellerit n. puolen sentin kuutioiksi. Suikaloi ensin pitkittäin ja lopuksi poikittain kuutioiksi. Selleri on hankala suikaloida toista kertaa pitkittäin, joten sallin itselleni yleensä kuution sijaan "suorakulmaisen särmiön", jossa kaksi särmää on noin puoli senttiä ja yksi vähän pidempi.
Kuullota sipulia n. 1/2 desissä oliiviöljyä pari minuuttia.
Lisää sellerit ja porkkanat ja kuullota vielä viitisen minuuttia lisää. Ei haittaa, vaikka kasvikset saisivat hiukan väriä, mutta ensisijaisesti niitä vain pehmennetään.
Pese ja leikkaa herkkusienet reilun puolen sentin kuutioiksi.
Paista herkkusieniä 2-3 erässä kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Kääntele niin, että sienet saavat väriä joka puolelta.
Lisää kaikki kasvikset kattilaan ja kuumenna. Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen kiehua melkein kuiviin. (Voit toki kiehauttaa viinin ennen kasviksiakin.)
Lisää passata. Huuhtele tomaattipurkki parilla desillä vettä ja kaada mukaan. Sekoita.
Kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua tunnin verran. Mausta mustapippurilla, misolla ja suolalla. Suolan määrä riippuu vähän siitä, paljonko jäännössuolaa munakoisoihin jäi. Lisää myös balsamico jos päätät sitä käyttää (ks. yo. reseptin pohdintaosuus)
Laita kattilaan mantelimaito, laakerinlehti, timjami, valkosipulinkynnet ja pippurit. Anna hautua juuri kiehumipisteen alapuolella n. 20 minuttia. Siivilöi toiseen kulhoon. Mausteet ovat nyt tehneet tehtävänsä, joten ne voi heittää pois.
(Tässä vaiheessa taaraa vaakasi tyhjän kattilan ja pannunalusen kanssa.) Lämmitä öljy kattilassa keskilämmöllä. Lisää jauhot ja sekoittele vispilällä muutama minuutti, kunnes seoksesta tulee hiukan tummemman keltainen. Lisää mantelimaito vähitellen samalla reippaasti joka puolelta sekoittaen.
Kuumenna seosta (mutta älä keitä) muutaman minuutin ajan. Mausta muskotilla, suolalla ja pippurilla. Punnitse, paljonko kastiketta tuli.
Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Valitse vuoka, johon mahtuu mahdollisimman tarkkaan 3 lasagnelevyä. Esim. 8×18 cm levyillä (Myllyn Paras) sopivia kokoja kuvan mukaisiin asetelmiin ovat esim. 24×18 tai 26×16. Voit toki varioida muotoa tai tehdä vaikka 4-levyisiä kerroksia.
Kastikkeiden jakaminen osiin on aika hankalaa, mutta tällä kikalla onnistuu aika helposti. Aiemmin reseptissä neuvottiin punnitsemaan kastikkeet. Laske niistä grammamäärät, jotka ovat kolmasosa "Bolognese-kastikkeesta" (tosin tässä sillä kaavalla tulee vähän liikaa, n. 350 g on aika hyvä määrä kerrosta kohti) ja viidesosa bechamel-kastikkeesta. Kirjoita ne ylös, koska et kohta kuitenkaan muista. Aina kun tarvitset kutakin sörsseliä, laita kulho sörsseleineen ja kauhoineen vaa’alle ja nollaa vaaka. Kauho sörsseliä vuokaan, kunnes vaaka näyttää kauhan kanssa ”miinus oikea grammamäärä”.
Kerrokset pohjalta ylös, eli kokoamisjärjestyksessä, eli siis ylös alaisin:
1/5 bechamel-kastiketta
3 lasagnelevyä
—
1/3 Bolognese-kastiketta
1/5 bechamel-kastiketta
3 lasagnelevyä
—
1/3 Bolognese-kastiketta
1/5 bechamel-kastiketta
3 lasagnelevyä
—
1/3 Bolognese-kastiketta
1/5 bechamel-kastiketta
3 lasagnelevyä
—
1/6 bechamel-kastiketta
vegejuustoraastetta
Paista noin 45 minuuttia uunin keskitasolla, kunnes pinta kuplii ja on hiukan ruskistunut. Painele loppuvaiheessa lastalla jos pintakerros on kuplinut liikaa, eikä pysy enää kosketuksissa alempiin kerroksiin.
Lähde: https://vegehi.fi/vegaaninen-lasagne-alla-bolognese/