Myskikurpitsa, eli butternut squash on yksi lempikasviksistani. Olettekohan huomanneet, että minulla on paljon lemppareita? Enkä nyt edes keksi mitään kasvista, josta en hyvin valmistettuna pitäisi. Mutta myskikurpitsalla on vielä oikein eritynen paikka minun sydämeni alapuolella. Nyt siitä tuli keittoa, ja omasta ja puolisoni mielestä aivan erinomaista sellaista.
Tämä resepti sai inspiraationsa turkulaisen Ravintola Nooan lounaalta, jossa oli alkuruokana harissalla maustettua kurpitsakeittoa fetajuustolla. Reseptiä en tietenkään saanut mukaani, mutta kehittelin jotain vähän saman kaltaista. Päätin käyttää myskikurpitsaa, koska se on yksi lempikasviksistani (heh heh). Alkuperäinen taisi olla höystetty kermalla, mutta aiemmissa kokeiluissani olen huomannut kookosmaidon sopivan hyvin myskikurpitsan kylkeen. Harissa, tunisialainen chilitahna antaa keittoon mukavan potkun. Reseptiin merkitty määrä on sopiva melko chilikriittisellekin aikuiselle; lapsilta jättäisin kokonaan pois ja lisäisin vasta lautasella. Harissan voi myös korvata chili-valkosipuli-jeera-korianteri -yhdistelmällä. Sherryviinietikka antaa keittoon oikein mukavan hapon. Jos ei löydy omasta ruokakaapista, esim. balsamico sopinee myös hyvin.
Päälle paahdoin ja maustoin kurpitsansiemeniä. Suoraan myskikurpitsasta kaapimiaankin voi käyttää, mutta itse olen saanut parempia tuloksia kaupasta ostetuilla kuivatuilla siemenillä. Reseptissä mainitut mausteet sopivat hyvin keiton makujen kanssa, mutta siemenet voi maustaa myös pelkällä suolalla.
Vegaaninen myskikurpitsakeitto
Ainekset
Paahdetut kurpitsansiemenet
- 1 tl öljyä
- 1/2 dl kurpitsansiemeniä
- n. 1/8 tl suolaa
- 1/4 tl jeeraa
- 1/4 tl savupaprikaa
Keitto
- pari rkl öljyä
- 1 keskikokokoinen myskikurpitsa (n. 1 kg)
- 400 g kookosmaitoa
- 2 dl vettä
- 1 tl harissaa
- 1 rkl sherryviinietikkaa
- 3/4 tl suolaa
- mustapippuria
Ohjeet
Paahdetut kurpitsansiemenet
-
(Oikeasti nämä kannattanee tehdä siinä vaiheessa kun myskikurpitsat ovat uunissa)
-
Kuumenna paistinpannulla noin ruokalusikallinen öljyä ja lisää siemenet.
-
Kääntele pannulla kunnes siemenet ovat saaneet hiukan väriä.
-
Mausta ja kääntele miedolla lämmöllä kunnes mausteet ovat seonneet siemeniin kunnolla.
Keitto
-
Kuori myskikurpitsa (kuorimaveitsellä ohut kerros pois, kunnes näkyy kirkkaan oranssia), halkaise ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa parin sentin kuutioiksi.
-
Laita leivinpaperilla vuoratulle pellille ja pyörittele öljyssä. Yksi kurpitsa mahtuu juuri normaalikokoiselle pellille. Liian täydellä pellillä kurpitsat eivät oikein saa väriä.
-
Paahda uunissa 250 asteessa n. 40 minuuttia, kunnes kuutiot ovat kunnolla ruskeita ainakin parilta puolelta. Käännä välillä pari kertaa.
-
Laita kurpitsakuutiot kattilaan. Lisää kookosmaito ja vesi.
-
Soseuta keitto sauva- tai tehosekoittimella sileäksi.
-
Mausta harissalla, mustapippurilla, sherryviinietikalla ja suolalla. Kaikkia voi luonnollisesti säätää maun mukaan.
-
Kuumenna ja tarjoa siementen kera. Fetajuusto sopii lisukkeeksi myös loistavasti, mutta silloin ei tietenkään enää puhuta vegaanisesta ruuasta. Vetavuustoa en ole kokeillut.
Huomioita
Ensimmäisiä kertoja myskikurpitsaa käsitellessäni käteni menivät omituisen tuntuisiksi. Luulin saaneeni allergisen reaktion kun sormet tuntuivat ihmeellisen tönköiltä. Hetken googlailtuani sitten selvisi, että myskikurpitsan mehu vain tarttuu tiukasti käsiin ja kuivuttuaan sitä on melkein mahdotonta pestä pois. Ilmiöllä on nimi ”squash hands”. Suosittelen käyttämään kertakäyttöisiä kumihanskoja kun kosket raakaan myskikurpitsaan.
Laskurini mukaan yksi annos (310 kcal) tuottaa n. 0,27 kg CO2-ekvivalenttia, eli 0,84 kg / 1000 kcal. Big Mac ilmastoindeksi 6 %.