Linkkiperjantai: Tapaksia

Tämän viikon linkkiperjantain teemana on Espanja. Nimesin jutun ”Tapaksia”, vaikka eipä esimerkiksi Gazpacho-keitto ihan varsinainen tapas ole. Aika moniin tapas-klassikoihin tulee lihaa, kalaa tai äyriäisiä, mutta kyllä hyviä kasvisruokiakin löytyy. Nämä ovat sellaisia, joita meillä tarjottiin vappubrunssilla jokunen vuosi takaperin.

Espanjalainen perunamunakas, eli tortilla de patatas on meidän kohtuullisen yleinen arkiruoka. Olen käsittänyt, että tortilla Española -nimellä sitä kutsutaan vain Epsanjan ulkopuolella. Samalla tavalla kuin kiinalaista ruokaa kutsutaan Kiinassa vain ruuaksi. Alta löytyy linkki Daniel Gritzerin tortillareseptiin. Sitäkin olen tehnyt muutaman kerran (tosin öljyä en ole raaskinut käyttää puolta litraa), mutta vielä paljon useammin ”Parasta kotiruokaa” -kirjan ohjeen mukaan.

Kaksi oleellista haastetta tortillan tekemisessä on perunoiden saaminen kypsiksi, keskustan jättäminen kosteaksi ja kääntäminen. Tässä reseptissä on kaikki näistä opastettu oikein hyvin. Kannattaa tutustua. Tortilla on erinomaista tarjottavaa myös kylmänä.

Gazpacho, kylmä kasviskeitto, on todellista kesäruokaa. Joidenkin mukaan sitä ei kannata tehdä muulloin kuin kypsien tomaattien sesonkiaikaan loppukesästä. Minusta se on herkkua koska vain, mutta erityisesti kuumana kesäpäivänä. Tässä reseptissä yhdistyy yksinkertaisuus ja upea maku. Soppa on parhaimmillaan seuraavana päivänä kun valkosipulin maku on vähän tasaantunut.

Patatas bravas, eli rohkeat perunat, ovat aika yksinkertaisia uunissa paistettuja perunoita. Niiden juju on kastike, joka meillä oli aïoli. Lisää paahdetun kokonaisen valkosipulin ”lihat” majoneesin ainesten joukkoon ennen surautusta.

Näistä marinoiduista munakoisoista ja paprikoista tuli oikein hyviä. Samalla sivulla on myös oliivien resepti, jota en ole itse kokeillut.

Paahdetut maustetut mantelit istuvat myös hyvin tapaspöytään. GDPR:n takia alkuperäinen linkki ei enää toimi Suomessa, mutta Googlen välimuistin kautta saattaa toimia.

Jälkiruuaksi meillä tehtiin churroja. Täytyy myöntää, ettei ollut ihan helppo homma, mutta tulihan niistä törkeän hyviä.

Churroja dipattiin meillä Nutella-kastikkeeseen, joka yksinkertaisuudessaan on Nutellaa ja kuohukermaa. Nam.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.