Ja yksinkertaisin. Siinä, että tulee vuosien harjoittelun myötä kohtuullisen hyväksi harrastajakokiksi, on yksi paha varjopuoli. Täytyy mennä aika hyvään ravintolaan, ettei ajattelisi itse osaavansa tehdä parempaa. Hotelliaamiaisten lämmin pöytä on ongelmakenttä pahimmasta päästä. Mausta päätellen ”munakokkeli” tehdään jostain jauheesta ja ylikypsennetään tiiliskiveä muistuttavaksi. Nykyään jätän sen aina kokonaan väliin. Kun kokkelin pitäisi olla ihanan kostean valuvaa, tuoreista munista. Drool…
YouTubesta löytyy ”Gordon Ramsay’s Scrambled Eggs” video, joka toimi tälle reseptille esikuvana. Päädyin kokeilujen perusteella siihen, että ranskankerma ja ruohosipuli vain huonontavat lopputulosta. Jälkikäteen huomasin Jamie Oliverin YouTube-kanavalta löytyvän melko lailla samanlaisen ohjeen. Siellä on kokkeli tehtynä parilla eri tyylillä, myös vesihauteessa tehtynä. Itsekin olen tehnyt sillä tavalla kun olen kokannut isommalle porukalle.
Tällaisen vinkki viitosen ujutan tähän väliin, kun nyt kerran aika vahvasti munaruuasta on kyse: Kananmunat kannattaa rikkoa hellästi tasaista pintaa vasten kopauttamalla. Kulhon reunaan tai muuhun terävään lyöminen saa mukaan helpommin kuoren palasia ja erityisesti ihan minikokoisia, joita on vaikea saada pois.
Suolaa ei välttämättä tarvitse edes lisätä, jos käyttää reseptin mukaisen määrän normaalisuolaista voita. Vähän arkisempaan versioon voin määrää voi myös vähentää ainakin n. puoleen. Omalle perheelle varaan yleensä kaksi munaa henkeä kohti. Vieraille ainakin kaksi ja puoli, koska tätä yleensä halutaan santsata, vaikka muutakin tarjottavaa olisi.
Munakokkeli
Ainekset
- 6 kananmunaa
- 50 g voita
Ohjeet
-
Riko munat ja pilko voi kylmälle teflonpannulle. Riko munien rakenne kevyesti.
-
Kuumenna keskilämmöllä ja sekoittele ahkerasti pohjia myöten. Jos kokkeloituu liian nopeasti, nosta välillä pois lämmöltä ja sekoittele lisää.
-
Varo kypsentämästä liikaa, ja nosta levyltä mieluummin vähän ennen kuin on kypsää. Kokkelin kuuluu olla vielä kosteaa.
Laskurini mukaan kahden munan annos sisältää energiaa n. 260 kcal ja tuottaa noin 960 g CO2-ekvivalenttia, eli 3,6 kg/1000 kcal. Big Mac ilmastoindeksi 24 %. Jos annokseen lisättäisiin paahtoleipä, indeksi tippuisi 15 %:iin.
P.S. Mietin kyllä pitkään, julkaisenko tätä reseptiä täällä. Pelkästä munasta ja voista tehty ruoka kun ei ole ihan suorastaan kasvisruokaa. Mutta päätin kuitenkin julkaista, koska tämä taitaa olla minulta eniten pyydetty resepti, ja se vielä osuu blogin lakto-ovovegetaariseen linjaan. Kananmunan ilmastovaikutukset kaloria kohti ovat nekin vain samaa luokkaa kuin tofun.
Testattu, 5/5.