Munakoisopasta

Jos pitäisi nimetä oma suosikkivihannekseni, munakoiso olisi aika vahvoilla. Yksi lempiruuistani on ”melanzane alla parmigiana”, joka on tavallaan kasvislasagne, jossa lasagnelevyt on korvattu paistetuilla munakoisoviipaleilla. Sen resepti tulee varmaankin joskus myöhemmin. Se on kuitenkin aika työläs ja rasvainen. Tämä munakoisopasta on samaa makumaailmaa vähän pienempitöisenä ja kevyempänä, vaikka ei mitään laihduttajan ruokaa olekaan.

Olen heikkona pastakastikkeisiin, joissa yhdistetään tomaattia ja kermaa. Munakoiso tuo tähän kastikkeeseen oman lihaisan vivahteensa ja parmesaani viimeistelee umamin. Syömistä on aika vaikea lopettaa ennen kuin napa rutisee.

Resepti on saanut alkunsa Maarit Enkovaara-Astraldin Pastatieto-kirjan ohjeesta ”Benedetton munakoisobucatinit”, ja sitä on tullut kokkailtua kerran jos toisenkin. Tällaiseksi se on meidän käytössämme muotoutunut.

Munakoisopasta

Annoksia 4

Ainekset

  • 500 g munakoisoa
  • suolaa itkettämiseen
  • oliiviöljyä paistamiseen jopa mieluummin muuta kuin neitsytöljyä
  • 800 g tomaattimurskaa
  • 1 tl sokeria
  • 1/4 tl mustapippuria myllystä
  • kymmenkunta basilikanlehteä silputtuna
  • 3/4 dl kuohukermaa
  • 40 g parmesaaniraastetta
  • 1/4 tl suolaa
  • 400 g spagettia

Ohjeet

  1. Pese ja leikkaa munakoisot kuorineen pitkittäin noin puolen sentin viipaleiksi. Lado viipaleet leikkuulaudalle ja ripottele joka väliin suolaa. Anna itkettyä noin puoli tuntia. Pyyhi irronnut neste pois talouspaperilla.

  2. Paista munakoisot pannulla oliiviöljyssä melko kovalla lämmöllä niin, että ne saavat hyvin väriä pintaan. Laita paistinpannulle kerralla vain niin paljon kuin saat mahtumaan ilman että ne menevät päällekkäin.

  3. Leikkaa paistetut viipaleet saksilla sopiviksi suupaloiksi.

  4. Kaada tomaattimurskat kattilaan ja heitä sekaan mustapippuri ja sokeri. Keitä n. 10 minuuttia

  5. Lisää mukaan silputtu basilika ja munakoisot. Keitä vielä toiset 10 minuuttia.

  6. Lisää kerma ja parmesaaniraaste. Kuumenna, mutta älä anna enää kiehua.

  7. Keitä spagettia paketin ohjeen mukainen aika hyvin suolatussa vedessä (2 tl suolaa / litra vettä). 

  8. Valuta spagetti ja sekoita kastikkeen kanssa. Tarjoa parmesaaniraasteen kanssa.

Huomioita

Tiukoille ovo-laktokasvissyöjille huomio: Parmesaani tehdään aina eläinperäisellä juoksutteella.

Laskurini mukaan yksi annos tuottaa noin kilon CO2-ekv ja energiaa saa n. 630 kcal, eli 1,58 kg/1000 kcal. Big Mac ilmastoindeksi 10 %.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvosana