Myskikurpitsapyree

Myskikurpitsa, englanniksi butternut squash, on kuulunut suosikkeihimme jo ennen kuin se oli muotia. Ennen kuin olimme koskaan nähneet niitä myynnissä Suomessa, olimme rouvan kanssa jo tuoneet niitä matkalaukussa Münchenistä ja Lontoosta. Meitä pitivät varmasti outoina sekä matkakumppanit, että matkalaukkujen läpivalaisijat. Nyt kun sitä on saanut ihan omasta lähikaupastakin, on tullut kokeiltua monenlaisia reseptejä, erityisesti keittoja.

Tämä itse kehitelty pyree on aivan taivaallista, vaikka sen itse sanonkin. Sekä kurpitsan, että voin paahtaminen tuo makuun ja väriin syvyyttä, vaahterasiirappi sopivasti makeutta.

Myskikurpitsapyree

Ainekset

  • 1 myskikurpitsa
  • oliiviöljyä
  • 100 g voita
  • 50 g vaahterasiirappia
  • 1/4 tl suolaa
  • ripaus muskottipähkinää

Ohjeet

  1. Kuori myskikurpitsa (kuorimaveitsellä ohut kerros pois, kunnes näkyy kirkkaan oranssia), halkaise ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa parin sentin kuutioiksi.
  2. Laita leivinpaperilla vuoratulle pellille ja pyörittele oliiviöljyssä. Yksi kurpitsa mahtuu juuri normaalikokoiselle pellille. Liian täydellä pellillä kurpitsat eivät oikein saa väriä. (Kuvassa hiukan liian täysi pelti) 

  3. Paahda uunissa 225 asteessa 40-60 minuuttia, kunnes kuutiot ovat kunnolla ruskeita ainakin parilta puolelta. Käännä välillä pari kertaa.
  4. Ruskista voi pannulla (usein olen jättänyt tämän vaiheen väliin ja laittanut vain suoraan joukkoon).
  5. Laita kurpitsakuutiot, voi, vaahterasiirappi ja raastettu muskotti tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon ja aja tasaiseksi. Ainekset ovat sen verran kuivia, että tehosekoitinta joutuu usein vähän suostuttelemaan, että se alkaa vetää. Lisää suolaa maistellen.

Huomioita

Ensimmäisiä kertoja myskikurpitsaa käsitellessäni käteni menivät omituisen tuntuisiksi. Luulin saaneeni allergisen reaktion kun sormet tuntuivat ihmeellisen tönköiltä. Hetken googlailtuani sitten selvisi, että myskikurpitsan mehu vain tarttuu tiukasti käsiin ja kuivuttuaan sitä on melkein mahdotonta pestä pois. Ilmiöllä on nimi ”squash hands”. Suosittelen käyttämään kertakäyttöisiä kumihanskoja kun kosket raakaan myskikurpitsaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *