Linkkiperjantai: Parhaat falafelit ja lisukkeet

Tämä on Vegehi.fi:n ensimmäinen linkkiperjantai-artikkeli. Tällä konseptilla ajattelin jaella reseptejä, jotka eivät ole omiani, mutta ovat kokkaamisen arvoisia. Toivottavasti Kasper Strömman ei ole ehtinyt rekisteröidä tavaramerkkiä.

Ensimmäisenä vuorossa falafelit, yksi kasvisruokavalion kulmakivistä. Ja niiden kanssa klassisimmat lisukkeet: hummus ja tabbouleh-salaatti. Nam.

Artikkelikuva ei muuten ole itse otettu, vaan pixabay-palvelusta.

Falafelit

Falafeleille arsenaalistani löytyy pari kokeiltua ja eri tavoilla hyvää reseptiä ja yksi jota en ole vielä varmistanut, mutta joka vaikuttaa niin nerokkaalta, että se on seuraavana listallani. Ehkä joku päivä ehdin kehittää reseptin, joka yhdistää kaikkien parhaat puolet.

Ensimmäinen on Kenjin resepti, joka onnistuessaan on todella herkullinen. Kotikonstein uppopaisto (tai tässä tapauksessa puoliuppo) on tietysti vähän hankala prosessi. Joskus on käynyt niin, että pinta on kyllä sopivan rapsakka, mutta sisällä maistuu vähän raaka kikherne. Tätä vikaa on aina joskus ravintoloidenkin falafeleissa.  En arvosta.

Toinen hyvä resepti on Viimeistä murua myöten -blogista. Se on täydellinen erityisesti silloin kun pitää tehdä isompia määriä kerralla. Koska falafelit paistetaan uunissa, ne eivät jää keskeltä raa’aksi, mutta ilman uppopaistoa pinnan rapsakkuus jää vajaaksi.

”Paistopintaa syvemmältä” -blogin resepti on itseltäni vielä kokeilematta, mutta siinä on kutkuttava oivallus: kikhernemassan hienontaminen lihamyllyllä. Monitoimikoneeen silppuriterät kun tekevät kovin epätasaista jälkeä. Mukaan jäävät isommat palat ovat varmaankin suuri syy raa’an herneen maulle ja vaikeuttavat myös koossa pysymistä.

Hummus

Hummuksen osalta ei tarvitse mennä Kenjiä kauemmas kalaan. Tällä reseptillä tehtynä hummuksesta tulee aivan uskomattoman hyvä, parasta mitä olen koskaan saanut.  Jos pidät sattumista hummuksessa, suosittelen etsimään toisen reseptin: tämä on samettisen tasaista. Teen tätä usein tupla-annoksen kerralla ja pakastan parin desin kerta-annoksia pakastusrasioihin. Ainakin Citymarketeista saa makedonialaista tahinia, joka pesee yleisemmin saatavilla olevan U-alkuisen merkin 100-0.

Tabbouleh

Kenjin kollegan Daniel Gritzerin kehittämä tabbouleh on niin hyvää, että ihan itkettää. Reseptin suurimmat oivallukset ovat:

  • Tomaateista ja lehtipersiljasta itketetään nestettä pois suolaamalla
  • Valunut tomaattimehu käytetään bulguurin kypsentämiseen
  • Tabbouleh on lehtipersiljasalaatti, jossa on bulguuria, ei toisin päin

Itse olen tarjonnut tätä käyttäen sydänsalaatin lehtiä kuppeina. Tulee muuten aika näyttävän näköistä.

Ja ei kun syömään.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.