Vegaaninen majoneesi

Majoneesi on yllättävän helppoa tehdä itse, kunhan omistaa sauvasekoittimen. Kananmunan keltuainen on erinomainen emulgaattori, mutta kikhernepurkin liemi, eli aquafaba on lähes yhtä hyvä. Tätä vegaanista majoneesia kannattaa tehdä kun on keksinyt purkin kikherneille jotain muuta käyttöä, ja koskapa ei keksisi.

Reseptiin innoitusta ovat antaneet Kenjin vegaaninen majoneesi ja Arto Rastaan kastikekurssilla toistakymmentä vuotta sitten opittu kokomunamajoneesi. Itse olen tykästynyt viinietikkapohjaisiin majoihin, mutta sitruunaisen ystävä voi tehdä suoraan Kenjin reseptillä.

Edit: Aiemmassa reseptin versiossa öljy lisättiin ohuena nauhana sauvasekoittimen ollessa käynnissä. Siinä olikin täysin turhaan vaikeutettu prosessia. Testasin toimivaksi reseptin, jossa myös öljy laitetaan kulhoon ja surautetaan.

Vegaaninen majoneesi

Avainsana vegaaninen

Ainekset

  • 45 g aquafabaa eli kikhernepurkin lientä
  • 12 kpl kikhernettä = n. 10 g
  • 10 g Dijon sinappia
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1/8 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 2 dl rypsiöljyä = 180 g

Ohjeet

  1. Lisää kaikki ainekset sauvasekottimen omaan (sekoittimen pään levyiseen korkeaan) astiaan. Paina sauvasekoittimen pää astian pohjalle ja käynnistä kone. Nosta päätä hitaasti ylös. Jos kaikki öljy ei emulgoidu kerralla, sekoittele vielä hiukan.

Huomioita

Ei kannata edes yrittää tehdä tätä missään muussa kuin sauvasekoittimen pään kokoisessa korkeassa kulhossa.

Tästä muuten tulee ihan järkyttävän hyvä aïoli, eli valkosipulimajoneesi: Kääri kokonainen valkosipuli folioon ja laita 180-asteiseen uuniin 40 minuutiksi. Leikkaa valkosipulista pois ”hattu” ja purista ”liha” vähäksi aikaa jäähtymään. Lisää valkosipuli muiden ainesten kanssa kulhoon ennen öljyä. Pikaversion saa laittamalla valkosipulin öljyllä valeltuna mikroon noin minuutiksi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvosana