Vegaaninen spaghetti alla puttanesca

Nimi tarkoittaa huoran spagettia, ja ruokalajin alkuperästä liikkuu mielikuvituksellisia tarinoita. Se oli nopea ruoka asiakkaiden välissä tai tuoksu houkutteli asiakkaita. Näillä tarinoilla ei ole kuitenkaan välttämättä kovin syviä juuria totuudessa. Pidän uskottavampana tarinaa, jossa 1950-luvulla ravintolan asiakkaat pyysivät ravintoloitsijaa ”facci una puttanata qualsiasi”, eli ”kyhäämään jotain kasaan” kun ruokalistan mukaiset ainekset olivat päässet loppumaan. Tämän jälkeen listalle olisi lisätty ”spaghetti alla puttanesca”. Joka tapauksessa totta on, että tämä on ruoka, jonka ehtii tehdä muiden hommien välissä.

Napolilainen versio puttanescasta on valmiiksi vegaaninen. Muualla on tapana lisätä anjoviksia. Halusin tuoda mukaan kuitenkin jotain anjovisten umamista, tällä kertaa misotahnan muodossa. Sitä on sen verran vähän, ettei kastike ala maistua itämaiselle, mutta tiettyä syvyyttä se makuun kyllä tuo.

Kapriksiksi kelpaavat kyllä hätätapauksessa myös tavalliset liemeen säilötyt nuput, mutta parhaita kyllä ovat ilman lientä suolatut. Omat Pantellerian kaprikseni olen ostanut Tampereelta Culinaria Keittiöelämää kaupasta. Hengenheimolaiseni Eemeli kirjoitti kapriksista ynnä muista Paistopintaa Syvemmältä -blogiinsa hyvän artikkelin. Varrelliset isot kaprikset, eli kapriksen marjat eivät tähän reseptiin kuulu.

Tässä kohdassa tarina asiakkaita houkuttelevasta tuoksusta tuntuu uskottavalta.

Tämä on todella nopea ruoka. Jos pitää kiirettä, se on todellakin mahdollista saada tehtyä ajassa, joka menee pastan keittämiseen. Jos haluaa ottaa varman päälle, voi vaikka oliivien kivet poistaa ja puolittaa kirsikkatomaatit ennen kuin pastan laittaa tulelle.

Laadukas pasta ei ole pahitteeksi.

Vegaaninen spaghetti alla puttanesca

Ainekset

 • 300 g spagettia
 • 1 purkki (220 g) mustia kivellisiä kalamata-oliiveja
 • 3 kynttä valkosipulia
 • maun mukaan tuoretta tai kuivattua chiliä
 • oliiviöljyä paistamiseen
 • 2 rkl suolaan säilöttyjä kapriksia
 • 1 tl oreganoa
 • 1 tölkki hyvää tomaattimurskaa esim. Mutti
 • 1 tl misotahnaa voi korvata myös soijakastikkeella tai jättää pois
 • mustapippuria myllystä
 • n. 200 g halkaistuja kirsikkatomaatteja
 • tuoretta persiljaa

Ohjeet

 1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Suolaa vesi hyvin, n. 2 tl suolaa litraan vettä.

 2. Poista oliiveista kivet. Oliivit saavat samalla mennä vähän pienemmiksi paloiksi, joten voit vaikka puristaa oliivia niin, että se halkeaa. Kivi lähtee sen jälkeen helposti sormin.

 3. Huuhtaise kapriksista enimmät suolat pois. Joskus myös silppuan niitä veitsellä hiukan.

 4. Silppua valkosipulinkynnet ja chili. 

 5. Kuumenna pannulla reilusti oliiviöljyä ja kuullota hetki valkosipulia ja chiliä kohtuullisen miedolla lämmöllä, ettei valkosipuli pala.

 6. Lisää kaprikset, oliivit ja oregano. Pyörittele pannulla vielä hetki.

 7. Kaada joukkoon tomaattimurska, misotahna ja kirsikkatomaatit. Mausta reilusti mustapippurilla. Keittele, kunnes pasta on valmista. Tarkista vielä suola. Todennäköisesti ei tarvitse lisätä.

 8. Lisää juuri ennen tarjoamista joukkoon silputtua persiljaa.

 9. Valuta pasta ja sekoita kastikkeen joukkoon.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvosana