Eggs Benedict on klassikko kun haluaa vetää aamupalaöverit. En välitä siitä, että se ei ole varsinaista terveysruokaa, mutta nyt ajattelin välittää siitä, että se ei ole kasvisruokaa. Olennaiset osat Benedictiä ovat hollandaise-kastike ja uppomuna. Ne ovat niin kaukana vegaanisesta, etten lähde nyt sitä matkaa kulkemaan. Ovo-laktoon taas päästään korvaamalla pekoni kasvisversiolla. En ole koskaan erityisemmin Benedictiin kuuluvasta paksusta kinkunomaisesta kanadalaisesta pekonista pitänytkään.
Kuten olen aiemminkin maininnut, sienet pekonin korvikkeena eivät ole vielä onnistuneet minua vakuuttamaan. Ajatukseni kulki taas aurinkokuivattuihin tomaatteihin, jotka nopeasti tuomitsin liian nahkamaisiksi tähän tarkoitukseen. Tuore tomaatti taas on ihan liian freesi munan ja hollandaisen pariksi. Sitten muistin nähneeni jossain reseptin puolikuivatuista tomaateista, ja itsekin tehneeni jotain sen tapaista. Täydellistä.
”Eggs Benedict” tomaatilla
Ainekset
- 1 englantilaisen muffinsin puolikas tai paahdettu paahtoleipä
- 1 puolikuivattu tomaatinpuolikas
- 1 uppomuna
- n. 20 g hollandaise-kastiketta
Ohjeet
-
Lämmitä tomaatti, lisää tarvittaessa vähän suolaa. Tässä tomaatit saavat maistua aika suolaisilta. Kuivaa uppomuna.
-
Nosta englantilaisen muffinsin tai paahtoleivän päälle tomaatinpuolikas ja uppomuna.
-
Lusikoi päälle hollandaise-kastike. Koristele halutessasi esim. persiljasilpulla tai pöläytä myllystä päälle mustapippuria.
Komponenttien reseptit
Nämä tomaatit ovat helppoja valmistaa, mutta aikaa kyllä kuluu reilusti. Googlaamalla löysin Pirkka-merkiltä puolikuivattuja tomaatteja öljyyn säilöttynä. En ole kokeillut, joten en varsinaisesti suosittele, mutta se saattaisi olla sopiva oikotie.
Puolikuivatut tomaatit
Ainekset
- kypsiä pienehköjä tomaatteja esim. luumu- tai terttutomaatti
- oliiviöljyä
- suolaa
Ohjeet
-
Lämmitä uuni 100-asteiseksi.
-
Halkaise tomaatit pitkittäin (kannan läpi) ja laita ne pellille leivinpaperin päälle tai uunivuokaan. Pirskottele päälle hiukan oliiviöljyä ja ripottele suolaa.
-
Anna kuivua 100-asteisessa uunissa 4-5 tuntia.
-
Purista tomaatinpuolikkaita kevyesti lavuaarin päällä niin, että ylimääräinen neste purskahtaa pois. Säilytä jääkaapissa käyttöön asti.
Huomioita
Jos on kiire, tomaatit voi myös kuivata 150 asteisessa uunissa 2 tuntia.
Uppomunat olen tehnyt Kenjin ohjeen mukaan:
Tai jos tekee enemmän kerralla, tämän ohjeen mukaan:
Uppomunat voi tehdä jo monta päivää etukäteen ja säilyttää jääkaapissa vesiastiassa. Niitä voi lämmittää hanakuumassa vedessä tarpeen mukaan.
Hollandaise-kastike
Ainekset
- 2 keltuaista
- 5 tl kylmää vettä
- 60 g voita
- ripaus suolaa jos käytät suolattua voita, ei välttämättä tarvita ollenkaan
- 1 tl sitruunamehua
Ohjeet
-
Valmistele vesihaude, eli bain marie: Varaa kattila ja teräskulho (tai pienempi kattila), joka sopii toisen kattilan päälle. Laita alempaan kattilaan vettä ja kuumenna se kiehuvaksi.
-
Sulata voi. Itse laitan aina mukissa mikroon ja lämmitän lyhyissä pätkissä. Mikrokupua kannattaa käyttää, koska voi kuplahtelee tai räjähtää mikrossa aika helposti, eikä ole kovin mukavaa siivottavaa. Anna voin jäähtyä hiukan, jotta sen lämpö ei riittäisi kokkeloimaan munia.
-
Sekoita keltuaiset ja vesi hyvin kulhossa. Kaada sulatettu voi nauhana koko ajan vatkaten keltuaisseoksen joukkoon. Tässä vaiheessa ei kuulukaan vielä saota. Pieni vaahto saattaa tulla pintaan jos vatkaat innokkaasti.
-
Nosta kulho vesikattilan päälle ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes sakenee. Ota kulho heti pois lämmöltä.
-
Itselleni ei ole koskaan niin käynyt, mutta jos kastike juoksettuu, lisää ruokalusikallinen kylmää vettä ja vatkaa. Älä kuumenna enää. Jos kastikkeesta tuli liian paksua, voit myös lisätä ruokalusikka kerrallaan kylmää vettä kunnes rakenne on sopiva.
-
Mausta suolalla ja sitruunamehulla.
-
Kastike kannattaa tehdä vasta kun sitä tarvitsee. Sitä voi estää jäähtymästä liian nopeasti vaikka pannumyssyllä tai pitämällä hellan nurkalla. Jäähtynyt kastike kuitenkin kestää huonosti uudelleenlämmitystä.