Vegecarbonara

Pasta carbonara, eli miilunpolttajan spagetti on meillä ollut jo pitkään yksi suosikkiruuista. Resepti on mukailtu Maarit Enkovaara-Astraldin kirjasta Pastatieto. Kun halusin lähteä reseptiä ”vegeämään”, vastaan tuli aika paljon sienipohjaisia reseptejä. Sienet pekonin korvikkeena eivät ole toistaiseksi onnistuneet minua vakuuttamaan. Jostain sitten keksin aurinkokuivatun tomaatin, joka sitten toimiikin hyvin saman tyyppisenä umamin antajana kuin esikuvansa. Resepti on kaiken kaikkiaan herkullinen.

Mutta… Tässä kävi niin, että tämä ”vegetty” resepti ei ole tippaakaan ilmastoystävällisempi kuin alkuperäinen. Pari-kolme aurinkokuivattua tomaattia vastaa laskujeni mukaan n. 180 g tuoretta tomaattia, jonka hiilijalanjälki on reilu 370 g, kun taas 25 g possua kuormittaa n. 300 gramman verran.

Pahoitteluni, ottamani kuva ei tee ruualle oikeutta. Pastan pinnassa kuuluu olla ihanan valuva kostea  kokkeli, joka tällä kertaa jäi kattilan pohjalle. Tomaatit kyllä näyttävät erehdyttävästi pekonilta, etenkin kun ripottelin ne pinnalle, koska tyttäreni pitää tästä enemmän ilman niitä.

Vegecarbonara

Annoksia 1 hengen annos

Ainekset

  • 100 g spagettia
  • 1 muna
  • 2 rkl (10 g) parmesaaniraastetta
  • 2-3 aurinkokuivattua tomaattia ohueksi silputtuna
  • mustapippuria
  • ripaus suolaa
  • 10 g voita

Ohjeet

  1. Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä (2 tl / l). Sekoita loput ainekset voita lukuun ottamatta kulhossa. 

  2. Kun pasta on valmis, laita lävikköön valumaan. 

  3. Lisää voi kattilaan ja anna ruskistua hiukan. Ota kattila pois levyltä ja lisää pasta takaisin kattilaan. Kaada sekaan munaseos ja sekoita.

Huomioita

Tiukoille ovo-laktokasvissyöjille huomio: Parmesaani tehdään aina eläinperäisellä juoksutteella. Laita kommentteihin vinkki jos tiedät vegaanisella juoksutteella tehdyn vastaavan juuston. Netti kertoo niitä olevan olemassa, mutta en ole tutkinut sellaisten saatavuutta suomalaisissa kaupoissa.

Hiilijalanjälki

Yksi annos tuottaa laskurini mukaan 1,2 kg CO2-ekv ja sisältää energiaa n. 590 kcal, siis 2,2 kg / 1000 kcal. ”Bic Mac ilmastoindeksi” 14 %. (Bic Macin vastaavat arvot 9,5 kg, 620 kcal, eli 15,2 kg / 1000 kcal)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvosana