Cacio e pepe

Anthony Bourdain, edesmennyt ruokaohjelmien tähti ihastui Roomassa ohjelmaa tehdessään erään ravintolan Cacio e Pepeen. Se on siis pasta, jossa on nimensä mukaisesti lähinnä juustoa ja pippuria. Bourdain jätti ravintolan nimen kertomatta, ettei se menisi pilalle. Se vain oli liian mehukas salaisuus jäädäkseen salaisuudeksi, ja Internet selvitti kyseessä olleen ravintola Roma Sparita. Food Lover’s Odyssey ruokablogaaja selvitteli reseptin oman käyntinsä ja TV-ohjelman perusteella.

En voi valitettavasti ottaa kunniaa tämän reseptin kehittelystä. Kunhan muutin Vapaan Maailman yksiköihin ja kirjoittelin omat ohjeet alkuperäistä mukaillen. Tietysti myös otin omat kuvat. En vain voinut olla jakamatta tätä kokemusta teidän kanssanne, rakkaat lukijat. Business Insider julkaisusta voi katsella vielä ruutukaappauksia alkuperäisestä No Reservation ohjelmasta, jossa Bourdain kertoo, että vaihtaisi mielellään mm. tiettyjä ”trippejä” menneisyydestään tähän ruokaan.

Nyt kannattaa oikeasti panostaa laadukkaaseen pastaan. Rummo on paras markettipastan merkki ja Martelli parasta mitä rahalla saa, kunhan löytää oikean erikoisliikkeen (vaikkapa Keittiöelämää Tampereella). Laadukas pasta tarkoittaa karkeampaa pintaa, joka saa kastikkeen tarttumaan paremmin ja enemmän keitinveteen liuennutta tärkkelystä, joka auttaa sulan juuston emulgoimisesssa.

Tämä resepti toimii erityisesti siksi, että pasta kypsennetään loppuun vähässä vedessä, jossa on pippuri mukana. Pippurin maku siis imeytyy pastaan, eikä jää vain pinnalliseksi kokemukseksi. Loppukypsennyksessä myös keitinveden tärkkelyspitoisuus nousee veden haihtuessa, joten juusto muodostaa sen kanssa helpommin tasa-aineisen kastikkeen. Tätä tietysti auttaa se, että keitinvettä alunperinkin käytetään mahdollisimman vähän.

Tämä resepti on sitten tarkoitettu tulisen ruuan ystäville. Ruokalusikallinen mustapippuria on todella paljon. Ei ole väärin aloittaa ensin vaikka teelusikallisesta. Mutta mustapippurin polte on aivan erilainen kokemus kuin mitä chilistä saa. Kun ensimmäistä kertaa laitoin tätä itselleni, kuiskin monta kertaa ”voi morjens, miten hyvää”, vaikka kukaan ei ollut kuulemassa.

Annoskoko on mukamas kuvausta varten tällainen
Tämän verran sitä oli, ja enemmänkin olisin syönyt. Onneksi oli sentään vain puolikas, eli yhden hengen annos.

Cacio e pepe

Annoksia 2

Ainekset

 • 230 g spagettia
 • 30 g voita
 • 1 rkl murskattua mustapippuria rouhi morttelissa tai jauha myllyn karkealla säädöllä
 • 130 g parmesaania tai pecorinoa raastettuna

Ohjeet

 1. Keitä pasta hyvin suolatussa (normaali suositus 2 tl / 1 l, mutta tässä riittää vähempikin, koska keitinvettä keitetään kasaan kastikkeeksi) mahdollisimman vähässä vedessä. Valuta 3 minuuttia ennen kuin se on kypsää. Säästä 3,5 dl keitinvettä.

 2. Sulata voi paistinpannussa. Lisää pippurit ja pyörittele hetki. 

 3. Lisää keitinvesi ja pasta ja keittele kunnes suurin osa nesteestä on imeytynyt ja pasta on ”al dente”. Tähän menee suunnilleen 3 minuuttia.

 4. Nosta paistinpannu lämmöltä ja lisää juustoraaste. Sekoita niin että juusto sulaa ja tarttuu pastan pintaan.

Huomioita

Pecorinosta tulee enemmän makua, mutta myös reilusti enemmän suolaa. Jos ei ole hirveän suolaisen ystävä, kannattaa käyttää parmesaania tai molempia 50-50.  

Tiukoille/oikeille kasvissyöjille huomio: Pecorino ja parmesaani tehdään aina eläinperäisellä juoksutteella.

Tätä ruokaa ei suoranaisesti syödä ilmaston vuoksi, Big Mac ilmastoindeksi 18 %. Päästöjä on toki alle viidesosa Big Macista kaloria kohti, mutta täällä ollaan totuttu vielä aika paljon pienempään.

1 kommentti

 • Joni sanoo:

  Laadukkaasta pastasta puheen ollen: mikä ihme siinä on, että isonkaan marketin parinkymmenen hyllymetrin pastavalikoimasta ei yleensä löydy laatutavaraa kuin pari hassua lajia. Eikö ole kysyntää tarpeeksi?
  Moni ei ehkä tajua, kuinka iso ero on peruspastan ja hieman kalliimman, pronssisuuttimilla puristetun ja hitaasti kuivatetun pastan (esim. Rummo tai de Cecco) välillä. Ja kun laadukastakin tavaraa saa parilla eurolla pussi, peruspastan vaihtaminen hieman parempaan on hyvin kustannustehokas tapa nostaa pastaruoka uudelle tasolle.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvosana