Kardemummalla ja appelsiinilla maustettu bataatti-porkkanakeitto

Tämän reseptien nimien pituuskisan voittajan kehittelin itse vuosia sitten Sis Delin keiton jättämien makumuistojen perusteella, ja sen jälkeen sitä onkin meidän arjessa syöty ahkerasti. Kardemumma ja appelsiini sopivat bataatin ja porkkanan kylkeen kuin nenä päähän. Ja koska ne erottavat tämän mahtavan keiton muista, en millään malttanut jättää reseptin nimestä mitään pois.

Ei mutta hei, tämähän on sosekeitto. Siis kardemummalla ja appelsiinilla maustettu bataatti-porkkanasosekeitto.

Viime aikoina on tullut syvennettyä juureksen jos toisenkin makuja paahtamalla, ja rouva ehdotti tällekin keitolle samaa käsittelyä. Ja sehän toimi. Ero ei ollut ehkä yhtä dramaattinen kuin vaikkapa myskikurpitsan kanssa, mutta maku kuitenkin parani selvästi. Porkkana ja bataatti myös paahtuvat aika eri tahtiin, joten väriä sai lähinnä bataatti.

Kun tämä on meillä ollut ihan arkiruokaa, olen enimmäkseen käyttänyt valkaisuun ruokakermaa, vaikka en sitä tuotteena hirmuisesti arvostakaan. Kuohukermalla tulee vähän juhlavampaa ja kasviskermoilla taas saa tehtyä vegaanisen version. Ensisijaisesti suosittelisin tämän joukkoon kookosmaitoa.

Tarkkasilmäiset huomaavat vaarantavan virheen: Navel-appelsiineja käytetään mehuun. Heti käytettynä käy kuitenkin lajike kuin lajike. Navel-mehu ei kuitenkaan säily hyvänä edes seuraavaan päivään. Parhaiten säilyy Valencia.
5 from 1 vote
Tulosta

Kardemummalla ja appelsiinilla maustettu bataatti-porkkanakeitto

Ainekset

  • 2 sipulia
  • 500 g bataattia
  • 400 g porkkanaa
  • 4 rkl öljyä
  • 1 tl kardemummaa
  • 8 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 3/4 tl suolaa
  • 2 dl kermaa tai ruokakermaa tai vegaanista kerman kaltaista tuotetta
  • 1 appelsiinin mehu tai noin desi valmista mehua

Ohjeet

  1. Kuori ja silppua sipulit. Kuori ja kuutioi bataatit ja porkkanat.
  2. Jos haluat paahtaa kasvikset, pyörittele bataatit ja porkkanat öljyssä ja paahda 225-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. 

  3. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää joukkoon sipulisilppu (ja kuutioidut juurekset jos et paahtanut niitä). Sekoita ja anna niiden kuullottua muutama minuutti. Lisää joukkoon kardemumma (ja juurekset jos paahdoit ne).

  4. Lisää kattilaan vesi ja kasvisliemikuutio. Anna keiton kiehua kunnes juurekset ovat pehmenneet.

  5. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää appelsiinimehu, kerma ja suola. Nosta levylle ja kuumenna, kunnes keitto lämpenee uudelleen.

2 Comments

  • Jaana sanoo:

    5 stars
    Erinomainen soppa! Kardemumma toi todella hyvän säväyksen makuun. Henkilökohtaisissa sosekeittosuosikeissa kiilasi heti kolmen kärkeen keltajuurisosekeiton ja maa-artisokkakeiton seuraan 🙂

    • Kari sanoo:

      Kiitokset mukavasta palautteesta. Itsekin tulee tehtyä aika usein, vaikka tämän kehittelin jo vuosia sitten. Ja toki makuyhdistelmästä kunnia kuuluu Sis Delin kokeille, tai mistä he sitten lienevätkään idean saaneet. Seisomme kaikki jättiläisten hartioilla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvosana