Kukkakaalipyree

Tämä on toinen osa eeppisestä trilogiasta: neljä valkoista pyreetä. Kukkakaalista saa kyllä todella kermaista ja maukasta ilmankin maitotuotteita, mutta sellainen versio jääköön nyt toiseen kertaan. Nyt käytetään voita ja maitoa. Tällä pyreellä on kaksi salaisuutta. Kuten palsternakkapyreessä, nytkään ei päästetä kasviksen aromeja karkuun keitinveteen. Toisekseen etikka, ja erityisesti sherryviinietikka tuo makuun juuri sopivan terän.

Toinen vaihtoehto aromien säilyttämiseksi olisi höyrykypsennys, jota on käytetty esimerkiksi Chef Steps -sivuston reseptissä, joka ehkä oli suurin inspiraationi tätä kehitellessäni. Siinäkin on käytetty happoa, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että sherryviinietikka voittaa sitruunamehun tässä 6-0.

Tuo artikkelikuvan koristuksena oleva tomaattitartar muuten tehdään suunnilleen näin:

Halkaise tomaatit ja puristele sisältä neste ja siemenet. Kuutioi tomaatin ”liha”. Sekoita joukkoon hiukan suolaa, pippuria, sherryviinietikkaa, oliiviöljyä ja tuoretta basilikaa.

Joku reseptikin sille on alunperin ollut, mutta nyt teen summanmutikassa ulkomuistista.

Kukkakaalipyree

Ainekset

 • 500 g kukkakaalia
 • 5 dl punaista maitoa
 • 50 g voita
 • 1/2 tl suolaa
 • 1 tl sherryviinietikkaa

Ohjeet

 1. Poista kukkakaalista vihreät lehdet. Pienet valkoiset lehdet voi hyvin jättää mukaan.

 2. Halkaise kukkakaali ja viipaloi puolikkaat noin sentin viipaleiksi.

 3. Lado viipaleet laakean kattilan pohjalle. Leikkuulaudalle jääneet murutkin voi heittää mukaan. Kaada päälle maito. Viipaleiden pitäisi suunnilleen peittyä.

 4. Kuumenna kiehuvaksi ahkerasti sekoittaen ja alenna sitten lämpöä juuri kiehumispisteen alapuolelle. Sekoittele välillä, ettei maito pala pohjaan.

 5. Hauduta kannen alla kunnes haarukka menee vaivatta kantaosankin läpi, n. 15 min. 

 6. Siivilöi suurin osa maidosta toiseen astiaan. Lisää kukkakaalien sekaan voi ja soseuta sauva- tai tehosekoittimella. Lisäile keitinmaitoa sen verran, että soseuttaminen onnistuu. Soseutuksen loppupuolella lisää maitoa vielä kunnes koostumus on sopiva. Kaikki maito ei todennäköisesti kulu. Jos teet tätä kuninkaallisille, voit vielä siivilöidä mahdolliset sattumat pois. Mutta erityisesti jos teet tehosekoittimella, se tuskin on tarpeen.

 7. Lisää suola ja etikka maistellen. Sherryviinietikka on tähän parasta, mutta en usko balsamicon tai valkoviinietikankaan makua pilaavan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvosana