Linkkiperjantai: Lähi-itä

Lähi-idästä vaikutteita ammentaneita linkkiperjantain kirjoituksia on ollut jo muutamia. Ensimmäinen keskittyi falafeleihin, mutta artikkelin tähti oli silti täydellinen tabbouleh. Toisessa koottiin israelilainen sabich, pitaleivän välissä kananmunaa, munakoisoa, hummusta ja lisukkeita. Lähi-idän ruokakulttuurista löytyykin paljon ruokalajeja, jotka osuvat omaan kasvisruokaihanteeseeni. Sellaisia, joissa mikään ei ole lihan korviketta.

Yotam Ottolenghi on Lontoossa huippuravintoloita pyörittävä alkujaan israelilainen keittiömestari. Ei varsinaisesti kasvisruokakokki, mutta lähi-idän ruokaperinteestä tulee mukaan tietty kasvispainotteisuus, joten Ottolenghiltä löytyy hitokseen hyviä kasvisreseptejä. Vielä en ole saanut aikaiseksi ostaa keittokirjoja, mutta olen kuullut kovasti kehuttavan Plenty ja Plenty More kirjoja. Molemmat täynnä kasvisruokaa.

Mutta siis tämän perjantain ensimmäinen resepti on Ottolenghin paahdettu myskikurpitsa inkivääritomaateilla ja limejugurtilla. En voi kyllin kehua.

Menemen on turkkilainen munakokkeli, johon tulee tomaattia, sipulia ja sopivasti poltetta. Tämä resepti on peräisin Kenjiltä. Vieraille kokatessani tein isomman annoksen kasvismössöä valmiiksi jo etukäteen ja tein siitä sitten kysynnän mukaan tuoretta kokkelia pienemmissä erissä. Suomesta on vaikea löytää reseptissä mainittuja chililajikkeita. Itse käytin satunnaista marketista löytynyttä lajiketta aika pienen määrän. Ei mennyt pilalle.

Viimeisin kokeiluni on linssitagine ”Viimeistä murua myöten” blogista. Tagine sinänsä tarkoittaa tonttulakilta näyttävää kypsennysastiaa, mutta ihan tavallisessa padassa tai kattilassakin kyllä onnistuu. Tässä on hienosti makua ja reilusti protskua linsseistä ja kikherneistä. Ja tietysti myös erästä suosikkiani, myskikurpitsaa. Kuivattuna hedelmänä käytin aprikoosia, joka toimikin loistavasti.

Ja vielä perään bonusraita, mahtava aloitus lähi-itäbrunssille. Laita kulhoon turkkilaista jugurttia, päälle reilusti granaattiomenan siemeniä, hunajaa ja karkeasti rouhittua pähkinää. Nam.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.