Vegaaninen myskikurpitsapyree

Myskikurpitsapyree oli tämän blogin ensimmäisiä reseptejä, mutta se oli pitkään ilman kuvia, koska olin kirjoittanut reseptin ennen vegehifin aikaa. Nyt otin kuvat ja päätin samalla Vegaanihaasteen kunniaksi tehdä vegaanisen version.

Tämä itse kehitelty pyree on aivan taivaallista, vaikka sen itse sanonkin. Kurpitsan paahtaminen tuo makuun ja väriin syvyyttä, vaahterasiirappi sopivasti makeutta.

Vegaaninen myskikurpitsapyree

Ainekset

  • 1 myskikurpitsa
  • oliiviöljyä
  • 0,5 dl vettä
  • 50 g vaahterasiirappia
  • 1/4 tl suolaa
  • ripaus muskottipähkinää
  • 0,5 dl oliiviöljyä

Ohjeet

  1. Kuori myskikurpitsa (kuorimaveitsellä ohut kerros pois, kunnes näkyy kirkkaan oranssia), halkaise ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa parin sentin kuutioiksi.
  2. Laita leivinpaperilla vuoratulle pellille ja pyörittele oliiviöljyssä. Yksi kurpitsa mahtuu juuri normaalikokoiselle pellille. Liian täydellä pellillä kurpitsat eivät oikein saa väriä. (Kuvassa hiukan liian täysi pelti)
  3. Paahda uunissa 225 asteessa 40-60 minuuttia, kunnes kuutiot ovat kunnolla ruskeita ainakin parilta puolelta. Käännä välillä pari kertaa.
  4. Laita kurpitsakuutiot, vesi, vaahterasiirappi ja raastettu muskotti tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon ja aja tasaiseksi. Ainekset ovat sen verran kuivia, että tehosekoitinta joutuu usein vähän suostuttelemaan, että se alkaa vetää. 

  5. Lisää joukkoon oliiviöljy ja sekoita. Jos öljyn laittaa joukkoon ennen soseutusta, se hapettuu helposti kitkeräksi. Jos öljysi on voimakkaan makuista, laita öljyä vähemmän ja vettä vastaavasti enemmän. Pyreeseen kaivataan vain hyvin hentoinen oliiviöljyn maku. Lisää suolaa maistellen. Notkista tarvittaessa vähän vedellä.

Huomioita

Ensimmäisiä kertoja myskikurpitsaa käsitellessäni käteni menivät omituisen tuntuisiksi. Luulin saaneeni allergisen reaktion kun sormet tuntuivat ihmeellisen tönköiltä. Hetken googlailtuani sitten selvisi, että myskikurpitsan mehu vain tarttuu tiukasti käsiin ja kuivuttuaan sitä on melkein mahdotonta pestä pois. Ilmiöllä on nimi ”squash hands”. Suosittelen käyttämään kertakäyttöisiä kumihanskoja kun kosket raakaan myskikurpitsaan.

1 kommentti

  • Vippe sanoo:

    Tätä täytyy kokeilla! Myskikurpitsasta tehty ”lanttulaatikko” on tosi hyvää myös, samoin tykkään ranskalaisista.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *