Vegaaninen ”yrttimunakas”

Olen tehnyt useammallakin ohjeella vunakasta kikhernejauhoista, mutta aina yhtä laihoin tuloksin. Ostin Kala Namak -suolaakin saadakseni siihen kananmunamaisen rikinkatkuisen maun. Joo, toimiihan se tavallaan, mutta rikki ei saa peitettyä sitä, että suutuntuma on rikki, jostain leivän ja tiskirätin välimaastosta. Halusin jotain klassisen ranskalaisen omeletin kaltaista, pehmeää ja sisältä vielä kosteaa. Sitten aloin tutkia maailmalta kikhernekakkusia, ja avainsana oli ”farinata”. Oma tekniikkani ei ole vielä yhtä vaivattoman näköistä kuin Jacques Pepin​illä, mutta hyvää tuli.

Farinata on siis italialainen kikherneistä tehty pannukakku. No, ilmeisesti farinatankin kuuluu oikeasti olla ohutta ja kuivaa, mutta päädyin Daniel Gritzerin kirjoittamaan reseptiin, jossa perinteistä farinataa oli muokattu niin, että italialaiset suuttuivat. Hyvä merkki. Siitä sitten jalostin reseptiä munakkaan suuntaan. Siirryin mm. uunikypsennyksestä hellalle, jolloin yläpinnalle jää pehmeää massaa samaan tapaan kuin oikeassa munakkassa.

Sitten tajusin, että vaikka en oikeaan omelettiin kaipaakaan muita mausteita kuin suolaa ja pippuria, vegeomelettiin yrtit klassiseen ranskalaiseen tapaan sopisivat kuin nenä päähän. Ja jo toisella reseptin kehittelyiteraatiolla käsissä oli timantti. Kostea ja pehmeä timantti. Tässä siis tulee ”omelette végétalienne aux fines herbes”.

Myönnetään, tuossa pannulla on vähän enemmän öljyä kuin reseptissä lukee, mutta ylimääräistä jäi kyllä reilusti pannulle.

Kala namak, eli musta suola on kotoisin Intiasta. Koska siinä on rikkiä, sitä voi käyttää tuomaan vegaaniruokiin kananmunamaista makua. Yritin tässä pysytellä kohtuudessa sen käytössä, mutta silti kokatessa tuli hajumuistoja Islannista. Valmiissa ruuassa se ei enää kuitenkaan omasta mielestäni erotu liikaa. Epäilemättä tästä tulisi hyvää ilmankin.

Tästä ei valitettavasti tullut ihan pikaruokaa, koska taikinan täytyy antaa levätä, jotta kikhernejauhot vettyvät kunnolla.

3 from 1 vote
Tulosta

Vegaaninen ”munakas”

Ainekset

 • 110 g kikhernejauhoa
 • 1/2 tl kala namak suolaa tai vähän vähemmän tavallista, jos et välitä rikin mausta tai haluat tehdä tavallista farinataa
 • 1/4 tl suolaa
 • 3,5 dl vettä
 • n. 0,5 dl oliiviöljyä
 • mustapippuria
 • tuoreita silputtuja yrttejä esimerkiksi persilja, ruohosipuli, salvia, rakuuna, rosmariini

Ohjeet

 1. Sekoita kikhernejauho ja suolat. Kaada joukkoon vähitellen vettä samalla vatkaten, niin että muodostuu tasainen taikina. Ennen kypsennystä kuuluukin olla todella löysää.

 2. Anna taikinan levätä huoneenlämmössä 4-8 tuntia.

 3. Lisää taikinaan yrtit ja pippuri. Sekoita taikina vielä kunnolla ja kuori mahdollinen vaahto lusikalla pois sen pinnalta.

 4. Kaada oliiviöljyä öljyä non-stick paistinpannulle ja kuumenna keskilämmöllä. Reseptin aineksista tulee 2 kpl n. 20 cm tai 1 kpl n. 26 cm vunakasta. Laita lusikka pannun pohjalle ja kaada taikina pannulle sen kautta, jotta taikina ei syrjäyttäisi öljyä pannun pinnasta. Vatkaa reunoilta tursuavaa öljyä lusikalla taikinan joukkoon. Ideaa voi hakea tästä videosta.

 5. Laske lämpöä ja anna kypsyä miedolla lämmöllä n. 10 min.

 6. Tee munakkaasta rulla niin että paistettu pinta jää ulkopuolelle ja "sauma" alapuolelle. Nosta lautaselle ja nauti kuumana.

Huomioita

Tämän pohjalta on hyvä tehdä myös ”frittata”, joka on munakas, jonka täytteet on upotettu taikinan sekaan. Sekaan vaikkapa pannulla hiostettua paprikaa ja sipulia. Tai paistettuja sieniä. Tai paistettua perunaa ja sipulia, jolloin edessäsi on espanjalainen tortilla. Tai, tai…

Laskurini mukaan yksi annos (300 kcal) tuottaa n. 0,17 kg CO2-ekvivalenttia, eli 0,55 kg / 1000 kcal. Big Mac ilmastoindeksi 4 %, eli aika lähellä Vegehifin ennätystä.

1 kommentti

 • Sami sanoo:

  3 stars
  Itseäni on kikhernemunakkaissa häirinnyt aina tuo sama, eli kuivuus. Taikina lepäsi yön ajan, noin yhdeksän tuntia, mutta aivan toivottua mehukkuutta en tähänkään saanut. Lisäksi sellainen munakasmainen paistopinta jäi uupumaan. Voi olla, etten pitänyt liettä aluksi tarpeeksi kuumalla ja hauduttelin lopulta miedolla lämmöllä liian pitkään. Kala namak toi kananmunamaisuutta etenkin tuoksuun, mutta makua hallitsivat kikhernejauho ja yrtit, joita käytin varsin reilusti.

  Vaatii vielä harjoittelua, mutta aivan varmasti sovellan jatkossa tätä reseptiä kaikkiin kikhernemunakkaisiini. Kiitos!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvosana