Vegaaniset blinit

Isäni tekee aivan käsittämättömän hyviä blinejä. Niissä maistuu tattari, mutta ei liikaa. Hapokkuus on juuri kohdillaan ja ovat kuohkeita kuin mitkä. Olen itsekin tehnyt samalla reseptillä useampaan otteeseen, eikä niistä hullumpia ole tullut silloinkaan. Reseptin unholaan jäänyt alkuperäkin löytyi pienellä googlauksella. Kun ei kuitenkaan ole tapanani julkaista muiden reseptejä sellaisenaan, päätin tehdä siitä vegaanisen version, jossa kuitenkin säilyvät alkuperäisen reseptin parhaat puolet.

Alkuperäisen reseptin mukaan blinittäessäni (vai blinatessani?) olen muuten kirkastanut voin paistamista varten tällä Daniel Gritzerin reseptillä, jolloin mukaan tulee vielä pieni ruskistetun voin pähkinäinen aromi.

Kun aloin veganisoida reseptiä, en nähnyt tarpeelliseksi korvata maitoa millään kasvimaidolla, koska ne ovat yleensä ottaen viljaa tai papua veteen liuotettuna. Vettä, viljaa ja papua (kikhernettä) oli tulossa muutenkin. Maito ei myöskään osallistu merkittävällä tavalla hiivan toimintaan, joten senkään puolesta korvaaminen ei ollut tarpeen. Maito siis sai vaihtua veteen.

Alkuperäisessä reseptissä kananmunan keltuaiset pitävät bliniä koossa ja valkuainen tuo lisää kuohkeutta vaahdotettuna. Keltuaisen päätin korvata kikhernejauhoilla ja lisäämällä hiukan olutta, jonka kuplat tietysti tuovat ihan hiukan kuohkeutta mukanaan. Valkuaisen korviketta ei tullut, mutta jos joskus päädyn reseptiä parantelemaan, kokeilen vatkata aquafabasta (kikhernepurkin liemestä) vaahdon. Leivinjauhe varmasti toimisi, mutta ei se kyllä blineihin kuulu. Edit: Aquafaba-vaahto tuo hienosti kuohkeutta taikinaan. Tämä nykyinen resepti kuuluu kategoriaan ”hemmetin hyvät blinit” vegaanisten ja ei-vegaanisten blinien yhdistetyssä sarjassa. Koska nämä eivät kuitenkaan ole aivan yhtä kuohkeita (aquafaban kanssa ei kyllä kauas jäädä), alkuperäinen ei-vegaaninen resepti jää vielä hetkeksi yksin paistattelemaan kategoriaan ”ihmeellisen hyvät blinit”. I’ll be back.

Joissain resepteissä olen nähnyt paistamiseen käytettävän margariinia. Kunnollisissa ei-vegaanisissa resepteissä paistamiseen käytetään kuitenkin aina kirkastettua voita. Rypsiöljy taas on lähempänä kirkastettua voita kuin margariini. Case closed, rypsiöljyä suosittelen.

Meillä on kaksi 13-senttistä valurautaista blinipannua. Koko on mielestäni blineille juuri täydellinen, ja kahden blinin paistaminen rinnakkain nopeuttaa prosessia dramaattisesti. Ostin ne rasvapolttamattomina ja askartelin vähän itse, mutta näin jälkikäteen suosittelen kyllä valmiin tavaran ostamista. Eivät ole kovin kalliita nekään.

Suosittelen lisukkeeksi erityisesti Vegiar ”mätitahnaa”. Se on niin aidon makuista, että tuskin erottaisin sitä sokkotestissä Kallen mätitahnasta. Caviart taas on aivan uskomattoman aidon näköistä, mutta se ei ole ihan yhtä maukasta. Yosa ”fraiche” ei uponnut tässä käytössä meidän sekaaniraadissa oikein muille kuin minulle. Muiden valmistajien fraicheja en ole vielä testannut. Tavallinen majoneesi tuli jo testattua toimivaksi, enkä tiedä miksei vegaaninen majoneesi toimisi yhtä hyvin.

Blinisesonki, mikä ihana tekosyy, vaikka näiden vegaanisten täytteiden saatavuudessa ei olekaan eroa vuodenaikojen välillä.

En osannut päättää, onko tämä arkihifiä vai hifihifiä. Nämä kun kelpaisivat aika hienonkin aterian alkuruuaksi, mutta ovat sen verran nopeita tehdä, että arkenakin onnistuu. Sovitaan siis, että ovat molempia.

Tässä vielä kännykkäräpsy blineistä, joissa on käytetty aquafabaa kuohkeutta tuomaan.

Vegaaniset blinit

Annoksia 20 bliniä (13 cm)

Ainekset

Etukäteen

 • 4 dl vettä
 • 15 g hiivaa
 • 3 dl tattarijauhoja = 190 g

Ennen paistamista

 • 1,8 dl vaaleaa olutta
 • 2 dl vehnäjauhoa = 140 g
 • 1 dl kikhernejauhoja = 45 g
 • 2 tl suolaa
 • 0,5 dl rypsiöljyä
 • 65 g aquafabaa, eli kikhernepurkin lientä
 • lisää rypsiöljyä paistamiseen, n. 1 rkl / blini

Ohjeet

Etukäteen

 1. Murenna hiiva noin 40-asteiseen veteen. Sekoita niin, että hiiva liukenee. Lisää tattarijauhot.
 2. Anna käydä liinan alla vähintään 12 tuntia. Pintaan ei välttämättä nouse kuplia, mutta pinnan alla pitäisi näkyä elämää.

Ennen paistamista

 1. Lisää huoneenlämpöinen olut, vehnä- ja kikhernejauhot ja suola. Kannattaa lisätä oluesta ensin vain osa ja sekoittaa taikina tasaiseksi ennen kuin lisäät loput. Lisää öljy. Vaahdota aquafaba tukevaksi vaahdoksi ja nostele taikinan joukkoon. Anna taikinan levätä n. 10 minuuttia.

 2. Lämmitä blinipannu keskilämmöllä. Lisää noin ruokalusikallinen öljyä ja nosta taikinaa kauhalla pannulle. 

 3. Paista pari minuuttia, kunnes taikina alkaa hyytyä reunoilta. Käännä ja paista vielä toiset pari minuuttia. Sopiva lämpötila ja paistoaika alkavat selvitä parin testikappaleen jälkeen. Pannu ei saa olla kovin kuuma, jotta blini ehtii paistua kypsäksi ennen kuin pinta alkaa kärtsähtää. 

 4. Tarjoa blinit esimerkiksi Caviart ”mädin”, Vegiar ”mätitahnan”, kaura ”fraichen” ja punasipulisilpun kanssa. 

Laskurini mukaan yhdestä blinistä saa energiaa 225 kcal, ja CO2-ekv päästöt ovat 114 g, siis 0,5 kg / 1000 kcal. Big Mac ilmastoindeksi 3 %, joka on vegehifin uusi ennätys. Nyt kuitenkin täytyy myöntää, että laskurissa oli pakko vähän arvailla. Esimerkiksi oluen ja tattarin päästöjä ei löytynyt käyttämästäni aineistosta. Käytin oluen päästöinä ohran päästöjä ja tattarin kohdalla vehnän vastaavia. Hiivan jätin huomioimatta, ja täytteet ovat tietenkin kokonaan ulkona laskuista.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvosana