Maailman paras hummus

Tarina kertoo, että Amerikassa ”maailman suurin” määritellään niin, että katsotaan vasempaan ja oikeaan, ja tittelin saa jos ei suurempaa näy. Tämä silkkisen sileä hummus kuivatuista kikherneistä osuu ainakin napakymppiin omien hummusihanteideni kanssa, enkä ole koskaan missään saanut parempaa, joten eiköhän ”maailman paras hummus” ole ihan ansaittu arvonimi. Vegehifin päivittämisen kanssa on ollut viime aikoina aika hiljaista, mutta näistä tuloksista innostuin vähän taas itsekin.

Olen pitkään tehnyt hummukseni Kenjin reseptillä, jossa on moni asia todella kohdallaan:

✔️ Kikherneiden liottaminen, keittäminen ylikypsäksi ja soseuttaminen tehosekoittimessa kuumana saa aikaan silkkisen sileän rakenteen. ”Ei kökön kökköö”, kuten Matti Näsä sanoisi. Kuumana siksi, että silloin hummus on sen verran juoksevampaa, että tehosekoitin pystyy siihen. Jäähdyttyään hummus jämäköityy juuri sopivaan konsistenssiin. Käytetty ruokasooda auttaa myös pehmittämään kikherneitä liotuksessa ja keitettäessä. Omaan arvoonsa voi jättää kaikki reseptit, joissa kikherneet kuoritaan.

✔️ Kuivista kikherneistä tulee myös parempi maku, hiukan halvempi hinta ja vähemmän varastoitavaa raaka-ainetta.

✔️ Raa’an valkosipulin soseuttaminen sitruunamehussa estää tai ainakin vähentää kitkerän allisiinin muodostusta, vaikka muut valkosipulin aromit säilyvätkin.

Jotenkin reseptistä tulee kuitenkin vähän tunkkainen maku ja tummempi väri kuin missään maistamassani ravintolahummuksessa. Tutkailin vähän kilpailevia reseptejä, ja päädyin poistamaan porkkanan, sellerin ja sipulin keitinvedestä. Ne eivät vaikuta olevan kovin autenttisia raaka-aineita, vaikka Kenji ei ollutkaan ideaa keksinyt itse. Päätin myös valuttaa keitetyt kikherneet ja lisätä blenderiin hanasta vettä, koska ainakin käyttämilläni GoGreen kikherneillä keitinvedestä tuli niin tummaa, että hummuskin sai ikävästi väriä. Poistin myös välivaiheen, jossa sitruunamehusta, valkosipulista, tahinista ja vedestä tehdään tahinikastike, jota sitten lisätään hummukseen. Tahinikastiketta voi toki käyttää pelkästäänkin, mutta ainakin itse harvoin käytän. Jeeran lisäämisenkin näin turhana. Lopputuloksena oli raikkaampi, hiukan sitruunaisempi, vähemmän tahinin ja valkosipulin makuinen, mutta edelleen yhtä sileä hummus kuin esikuvansa.

Tämä resepti vaatii kunnollisen tehosekoittimen, mutta pitäisi onnistua muillakin kuin hifistelymerkeillä. Jos blenderisi valittaa, lisää vähän vettä.

Tahinin valinta vaikuttaa lopputulokseen aika paljon, vaikka tässä ei ihan israelilaiseen tyyliin vedetä määrää överiksi. Useimmista kaupoista saatava Urtekram kannattaa jättää suosiolla kauppaan. Oma suosikkini on makedonialainen Gavrielides, jota saa ainakin Citymarketeista.

5 from 1 vote
Tulosta

Maailman paras hummus

Ainekset

Liotukseen

 • 250 g kuivattuja kikherneitä
 • 4 tl suolaa = n. 24 g
 • 1 tl ruokasoodaa
 • 1,5 l vettä

Keittämiseen

 • 2 laakerinlehteä
 • 2 tl suolaa = n. 12 g
 • 1 tl ruokasoodaa
 • 1,5 l vettä

Tehosekoittimeen

 • 120 g sitruunamehua 2 sitruunasta
 • 5 kynttä valkosipulia = n. 20 g
 • n. 1 dl vettä (lisää niin vähän kuin mahdollista)
 • 50 g tahinia
 • 1/2 tl suolaa

Ohjeet

Liotus

 1. Lisää kuivatut kikherneet, suola, ruokasooda ja vesi reilun kokoiseen kulhoon tai kattilaan. Sekoita kunnes suola ja sooda liukenevat.

 2. Anna liota huoneenlämmössä yön yli.

 3. Vinkki: Kikherneiden liottaminen ei ole pakollista. Liottamattomilla keittoaikaan täytyy lisätä noin tunti.

Keittäminen

 1. Valuta ja huuhtele kikherneet.

 2. Lisää kattilaan valutetut kikherneet, suola, ruokasooda, laakerinlehdet ja vesi.

 3. Kuumenna kiehuvaksi, alenna lämpöä ja anna hiljalleen kiehua kannen alla n. 2 tuntia tai kunnes kikherneet ovat hajoavan kypsiä.

Hummuksen valmistus

 1. Lisää tehosekoittimeen sitruunamehu, sekä kuoritut ja kannattomat valkosipulinkynnet. Sekoita tasaiseksi.

 2. Valuta keitetyt kikherneet kuumana ja lisää ne tehosekoittimeen. (Tarkasta ohjekirjasta, kuinka kuumaa tehosekottimesi kulho kestää.) Poista laakerinlehdet. Lisää vettä ja tahini. Mainittu 1 dl vettä on pienin määrä, millä olen saanut tehosekoittimen jaksamaan. Todennäköisesti tarvitset hiukan enemmän.

 3. Aloita sekoittaminen pienellä teholla ja nosta pikku hiljaa tehoa. Jos tehosekoitin ei meinaa jaksaa, lisää vähän vettä. Sekoita kunnes hummus on täysin sileää. Tähän pitäisi mennä pari minuuttia. Mausta maistellen suolalla.

Huomioita

Vinkki: Hummus kestää myös hyvin pakastamista.

Laskurini mukaan yksi annos (137 g, 210 kcal) tuottaa n. 0,09 kg CO2-ekvivalenttia, eli 0,45 kg / 1000 kcal. Big Mac ilmastoindeksi 3 %. Laskin tahinin hiilijalanjäljen seesamin tietojen puuttuessa pähkinöiden mukaan.

2 Comments

 • Marianna Eriksson sanoo:

  5 stars
  Hyvää tuli ?. Kuinka hummus kauan säilyy jääkaapissa?

  • Kari sanoo:

   Yleensä hummuksen säilymisajaksi ilmoitetaan 3-7 päivää. Itse olen käyttänyt noin viikkoon asti, mutta koska en ole elintarvikehygienian asiantuntija, en uskalla ottaa vastuuta niin pitkästä säilyvyydestä. Paputuotteiden kanssa kannattaa olla aika varovainen, koska pavut ovat oiva kasvualusta pöpöille. Olen tosiaan myös pakastanut hummusta pienissä rasioissa. Koostumus hiukan notkistuu, mutta maku säilyy hyvin. Ja sulatettu hummus kannattaa sitten myös käyttää nopeasti.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvosana