Puy linssipihvit

Pääruuan pääkomponentti on vegehifistelijälle ehkä kaikkein vaikein osa ateriaa. Meihin on iskostunut aika syvälle käsitys siitä, että hienolla aterialla pääruuan keskipisteen pitäisi olla köntti proteiinia. Vastaavaa on vaikea keksiä kasvikunnan tuotteista, kun totutut lihankorvikkeet: tofu, tempeh, seitan ja nyhtöhärkikset eivät oikein istu vähänkään hienomman ruuan kylkeen.

Arvostan kovasti keittiömestareita, jotka kylmän viileästi vain ohittavat proteiinikönttikonvention ja tarjoavat muuten vain herkullisia makuelämyksiä. Huippuravintolassa kun syödään sen verran harvoin, että on herttaisen yhdentekevää, onko pääruuassa 3 vai 30 grammaa proteiinia. Tuoreet pavut toimivat tietysti myös hyvin, kunhan niihin saa sopivasti makua mukaan.

Jos nyt kuitenkin tuntee painetta tarjota proteiinikönttiä, tässä olisi teille mahdollisimman herkullinen sellainen. Umami vaatii kasvisruuassa erityistä miettimistä. Tässä reseptissä on käytetty parmesaania (jonka toki voi jättää pois vegaanisesta versiosta), tomaattisosetta, soijaa, ja pihvi viimeistellään vielä sieniliemellä.

Puy linssit tai Puyn linssit (La Lentille Verte du Puy) ovat ranskalaisia vihreitä linssejä, jotka ovat toki tavallisia vihreitä linssejä kalliimpia, mutta maultaan aivan loistavia. En usko, että tämä menee pilalle myöskään vihreillä linsseillä. Tähän reseptiin Puy linssejä menee noin kahden euron arvosta, vastaava määrä vihreitä maksaa n. 50 senttiä.

Inspiraatio on lähtöisin Cook Republic blogista. Kun olin pari kertaa tuskaillut hajoavien pihvien kanssa, lisäsin reseptiin myös kananmunaa koossa pysymisessä avittamaan.

5 from 2 votes
Tulosta

Puy linssipihvit

Ainekset

Pihvit

  • 2 dl (160 g) Puy linssejä (tilavuus/paino kuivana)
  • 5 dl vettä
  • 5 valkosipulin kynttä
  • 50 g parmesaania raastettuna voi jättää pois vegaanisesta versiosta
  • 2 tl savupaprikaa
  • 1/4 tl kanelia
  • 0.5 dl kaurahiutaleita
  • 30 g tomaattisosetta
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 kananmunaa vegaaniseen versioon voi kokeilla korvata esim. 1 dl kikhernejauhoa + 1 dl vettä
  • reilusti mustapippuria
  • oliiviöljyä paistamiseen

Umamiliemi

  • 3 dl vettä
  • 20 g kuivattuja sieniä
  • 1/4 tl suolaa

Ohjeet

Pihvit

  1. Huuhdo linssit kylmällä vedellä lävikössä. Laita vesi, linssit ja kuoritut valkosipulinkynnet kattilaan. ja keitä 20 minuuttia. 

  2. Valuta keitetyt linssit lävikössä ja laita monitoimikoneeseen. Surauta karkeaksi mössöksi.

  3. Sekoita muut aineet ja linssimössö kulhossa.
  4. Muotoile pihvejä ja paista öljyssä keskilämmöllä. Varo polttamasta.

Umamiliemi

  1. Lisää pieneen kattilaan vesi, kuivatut sienet ja suola. Keitä kunnes puolet vedestä on haihtunut pois. Kattilassa ei näy silloin enää juuri yhtään nestettä. Painele siivilässä neste sienistä huolellisesti kulhoon. 

  2. Keitetyistä sienistä voi tehdä vaikka etikkasieniä 1-2-3 liemellä: 0.5 dl etikkaa, 1 dl sokeria, 1.5 dl vettä. (Jos haluat, että säilyvät, hae kunnon ohjeet jostain muualta)

  3. Lusikoi umamilientä pihvien kostutukseksi.

Huomioita

Tiukoille ovo-laktokasvissyöjille huomio: Parmesaani tehdään aina eläinperäisellä juoksutteella.

Hiilijalanjälki

Yksi annos tuottaa laskurini mukaan n. 500 g CO2-ekv ja sisältää energiaa 300 kcal, siis 1,64 kg / 1000 kcal. ”Big Mac ilmastoindeksi” 11%.

3 Comments

  • Minna sanoo:

    5 stars
    Parmesaanin voi jättää vegaanisesta versiosta pois, mutta jos munan jättää pois niin kuinkahan pihvit hajoavat?

    • Kari sanoo:

      Veikkaan, että vaatii jotain munankorviketta pysyäkseen kasassa. Itse olen muissa ruuissa käyttänyt 0.5 dl kikhernejauhoa ja 0.5 dl vettä yhtä kananmunaa korvaamaan. Tässä reseptissä en ole kokeillut.

  • Jarna sanoo:

    5 stars
    Loistava resepti juuri tällaisenaan ????????

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvosana