Sorsapuiston munakoisot

Sorsapuiston silakat on legendaarinen tamperelainen silakkaherkku vuosikymmenten takaa. Niitä tarjoiltiin Sorsapuiston Grillissä uuniperunan kanssa katajakiulusta. Edelleenkin niitä saa mm. ravintola Sasorista ja Pellas Cafesta, ja alkuperäisen ravintoloitsijan poika valmistaa niitä myös ruokakaupoissa myytäväksi. Nyt kun on uusien perunoiden sesonki ja on myös vähän muotia kehitellä erilaisia munakoisosillejä, niin siitä se ajatus sitten lähti. Tämä resepti on paitsi herkullinen, myös täysin vegaaninen.

Alkuperäinenkin resepti on jo julkistettu, joten mistään valtionsalaisuudesta ei ole kyse, vaikka siinä tietyt valmistuksen yksityiskohdat jätetäänkin arvailujen varaan. Alunperin kastike tehtiin emulgoimalla öljy voin joukkoon ihan pelkällä sinapin ja vatkauksen voimalla, mutta koska sellainen ei kauan säily erottumatta, myöhemmin on siirrytty kanamunan käyttöön. Tällöin kastikkeesta tulee siis käytännössä maustettua majoneesia, minkä otin oman kastikkeenikin pohjaksi. Oma vegaaninen majoneesini kun on sekä helppoa että hyvää.

Useimmissa munakoisosilli -resepteissä munakoisot keitetään suolavedessä ennen kastikkeeseen laittamista. Varmaan ihan jees jos tarkoituksena on imitoida sillin lötköä purutuntumaa. Jos munakoisosta kuitenkin haluaa mieluummin hyvältä maistuvaa, se kannattaa paistaa. Ja kun tämän jälkeen vielä paistettuihin munakoisoihin lisää hiukan etikkaa, on hapan tirskahdus sattumaa puraistessa aika upea.

Sorsapuiston munakoisot

Ainekset

Marinoidut munakoisot

 • n. 300 g munakoisoa
 • suolaa itketykseen
 • oliiviöljyä paistamiseen
 • 2 tl väkiviinaetikkaa
 • 2 tl sokeria

Kastike

 • 2 tl makeaa sinappia esim Turun sinappi
 • 100 g [tklink url=”/vegaaninen-majoneesi/”]vegaanista majoneesia[/tklink]
 • n. 1/4 tl valkopippuria
 • reilusti silputtua tilliä
 • ripaus suolaa < 1/4 tl

Ohjeet

 1. Viipaloi munakoisot n. puolen sentin viipaleiksi. Joko pitkittäin tai poikittain.

 2. Itketä munakoisot suolaamalla. Itse teen niin, että laitan viipaleet kulhoon, heitän suolaa perään ja sekoitan. Anna itkettyä puolisen tuntia ja kuivaa pinta talouspaperilla.

 3. Paista kuumalla paistinpannulla kullanruskeiksi reilussa oliiviöljyssä. Anna jäähtyä.

 4. Leikkaa viipaleet parin sentin suikaleiksi.

 5. Lisää joukkoon etikka ja sokeri. Sekoittele kunnes sokeri on sulanut.

 6. Sekoita kastikkeen aineet hyvin.

 7. Sekoita munakoisot kastikkeen joukkoon. Älä sekoita kovin voimakkaasti, jottei munakoisojen etikka liukene kokonaan kastikkeeseen.

 8. Syötävää on heti, parasta seuraavana päivänä. Käytä samoin kuin sinappisilliä, esim. uusien perunoiden tai saaristolaisleivän kanssa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvosana