Pitsireunaiset vegaaniset pinaattiletut

Kuten linkkiperjantaissa taannoin mainitsin, meillä syödään aika usein pinaattilettuja Safkaa-kirjan reseptillä. Ja kun onnistuin hyvällä menestyksellä veganisoimaan blinireseptin, siitä se ajatus sitten lähti. Miten tehdä ihanan pitsireunaiset, ohuen ohuet vegaaniset pinaattiletut, kun netti pursuaa paksuja eineslettuja muistuttavia?

Vegaanisesta versiosta piti siis korvata maito, voi ja kananmuna. Maidon suhteen päätin heti, etten korvaa maitoa millään kasvimaidolla vain siksi, että molemmat ovat valkoisia. Letuissa maidon vaikutus taikinan hyytymiseen on häviävän pieni. Lisäsin hiukan sokeria tuomaan maidon makeutta ja auttamaan ihan hiukan ruskistumisessa. Kananmunan taas korvasin jälleen kikhernejauholla ja lisäämällä vastaavasti vähän vettä. Kikhernejauhon proteiini saa taikinan hyytymään kuumassa, mutta maistuu raakana kuolemalta. Älä siis maista taikinaa tai jätä lettuja raaoiksi. Voin korvamiseen oli rypsiöljy luonnollinen valinta. Muutkin neutraalin makuiset öljyt käynevät yhtä hyvin.

Tähän käyttöön valurautainen paistinpannu on yliveto. Ja nyt puhun siis ihan normaalikokoisesta paistinpannusta, enkä mistään viiden pikkuletun pannusta. Muillakin pannuilla tulee ihan hyviä, mutta valuraudalla saa mukaan kunnolla rapeutta ja pitsisyyttä. Nam.

Vegaanisiksi täytteiksi voin suositella vaikkapa Vegiar ”mätitahnaa”, porkkalatahnaa, tai vaikkapa sienisalaattia. Perinteisempi vaihtoehto on puolukkahillo. Jos ei vegaanisuus ole niin justiinsa, niin parmesaanilastut ja mustapippuri on ihan syötävän hyvää. Nälkähän tässä tulee näitä ajatellessa, vaikka juuri niitä söin. Kun kuusivuotias tyttäreni sai eteen kolmannen lettunsa, kuului: ”Jes jes jes! Mun ihana pikku lettuseni!”

Klassinen vaihtoehto: juuri keitettyä puolukkahilloa.
Puolukkahilloa, metsäsienisalaattia ja jotain tähän blogiin sopimatonta. Leikitään, että se on porkkalatahnaa.

Vegaaniset pinaattiletut

Annoksia 15 kpl

Ainekset

  • 1 dl kikhernejauhoa = 45 g
  • 2,5 dl vehnäjauhoa = 175 g
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • mustapippuria
  • muskottipähkinää
  • 6 dl vettä
  • 300 g pakastepinaattia
  • 1/2 dl rypsiöljyä + lisää paistamiseen

Ohjeet

  1. Sekoita kuivat aineet (myös mausteet) kulhossa.

  2. Lisää joukkoon noin puolet vedestä ja sekoita tasaiseksi. Lisää loppu vesi ja sekoita vielä tasaisemmaksi.

  3. Lisää pinaatti ja anna taikinan turvota noin puoli tuntia. Tästä puolesta tunnista ei kannata fuskata. Kun kikhernejauhot vettyvät kunnolla, niiden kitkerä maku vähenee. Lisään usein pinaattikalikat kohmeisina, ehkä vähän mikrossa sulamisen alkuun autettuina. Ne sulavat sopivasti taikinan joukossa turpoamisen aikana.

  4. Ennen paistamista lisää vielä öljy. Jos haluat tasaisen vihreän taikinan, soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Hyvää on kummin vaan.

  5. Käytä paistamiseen mieluiten täysikokoista valurautapannua. Tähän versioon pikkulettupannu ei oikein sovi. Kuumenna loraus (arviolta pari tl) rypsiöljyä pannulla ja kaada taikinaa keskelle. Kallistele taikina joka puolelle pannua. Näistä ei kuulu tulla yhtään samanlaisia kuin kaupan valmis-tolleroista, vaan ihanan pitsireunaisia. Taikinaakin kuuluu siis annostella mahdollisimman vähän.

  6.  Paista molemmille puolille kaunis väri. Toista, kunnes taikina on loppu. Meidän induktioliedellä sopiva lämpötila-asetus on 8/9. Ysillä tarttuu helposti ja pienemmällä kestää turhan kauan paistua.

Laskurini mukaan yhtä lettua (118 kcal) kohti syntyy n. 60 g CO2-ekv, eli 0,5 kg CO2-ekv / 1000 kcal. Big Mac ilmastoindeksi 3 %.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvosana