Vegaaninen espanjalainen tortilla

Espanjalainen tortilla, tortilla Española, perunatortilla, tortilla de patatas, eli perunamunakas on tapaksien kunkku ja arjen pelastus. Sen voi tehdä silloin kun kaapeissa ”ei ole mitään”. Aineksina on kananmunia, perunaa ja sipulia. Nyt kun sain ”vegaanisesta munakkaasta” varsin mojovan version aikaiseksi, oli luonnollinen jatkumo ottaa veganisoitavaksi tämä perunainen versio.

Tortilla on diminutiivimuoto sanasta torta, kakku. Tarkoittaa siis samaa kuin kakkunen. Meksikossa kakku on liiskattu oikein kunnolla littanaksi ja ne on tehty maissista tai vehnästä. Espanjalainen kakkunen taas on pari senttiä paksu munakas.

Tein tätä itselleni muutaman kerran vunakasreseptini perusteella lonkalta lounaaksi ja ajattelin herkun ansaitsevan ihan oman reseptinsä. Kun sitten eräällä lounastauolla päätin kuvata tortillan blogia varten, sain kokea ihan aidon ensimmäisen maailman ongelman. Kun kiekko on höyryävän kutsuvana lautasella ja maha mouruaa nälkäänsä, huomaan järkkärin muistikortin olevan Jossain Muualla. Etsin ”joka paikasta”. Ei löydy myöskään meidän kompaktikameraa, jossa olisi samanlainen muistikortti, eikä adapteria jolla puhelimen kortin saisi kameraan (omistan useita). Noin puolen tunnin etsinnän jälkeen otan mouruavan mahan säestyksellä kannykkäräpsyn ja alan syödä haaleaa vunakasta itse tehdyn aiolin kanssa. Se on haaleanakin niin hyvää, että melkein itkettää. Mutta sori vaan, kuva ei ole ihan samaa linjaa kuin muissa resepteissä.

Edit: nyt olen kuvannut artikkelikuvan uudestaan, mutta tässä on se kännykkäräpsy.

Kuten tavallisessa vunakkaassakin, tavoitteena on sisältä reilusti kostea tulos. Tällä kertaa ihanteeseen kuitenkin kuuluu ruskistunut, hiukan rapsakka pinta molemmin puolin.

Kuten munallinen (vai pitäisikö sanoa munakas) esikuvansakin, tämä maistuu niin lämpimänä kuin kylmänäkin. Lämpimänä klassikko on aïoli, jonka voi tehdä vaikka vegaanisen majoneesin ohjeella (aiolin ohje ihan alhaalla). Kylmänä viipaleita voi dipata ketsuppiin.

Vegaaninen espanjalainen tortilla

Annoksia 2 pääruoka-annosta

Ainekset

Etukäteen

 • 110 g kikhernejauhoa
 • 1/2 tl Kala namak suolaa
 • 1/4 tl suolaa
 • 3,5 dl vettä

Kypsennettäessä

 • 4 keskikokoista perunaa kiinteä lajike, esim. siikli
 • 2 pientä sipulia tai 1 iso
 • n. 0,5 dl oliiviöljyä
 • 1/4 tl suolaa
 • mustapippuria

Ohjeet

 1. Sekoita kikhernejauho ja suolat. Kaada joukkoon vähitellen vettä samalla vatkaten, niin että muodostuu tasainen taikina. Ennen kypsennystä kuuluukin olla todella löysää.

 2. Anna taikinan levätä huoneenlämmössä 4-8 tuntia.

 3. Kuori perunat ja leikkaa n. 5 millin suikaleiksi. Kuori ja silppua sipulit.

 4. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla. Itse teen yleensä puolikkaan annoksen 20-senttisellä pannulla.

 5. Lisää pannulle perunat ja sipulit ja anna paistua välillä sekoitellen kunnes perunat eivät enää maistu raa'alle, n. 10 minuuttia. Mausta suolalla ja sekoita.

 6. Mausta taikina reilusti pippurilla ja nostele perunat ja sipulit taikinan joukkoon. Yritä jättää suurin osa öljystä pannulle. Sekoita.

 7. Kuumenna öljy uudestaan ja kaada seos pannulle. Sekoittele yli tursuavaa öljyä taikinan joukkoon. Laske lämpöä.

 8. Noin 5 minuutin kohdalla: Muotoile tortillan reunoja suoremmiksi lastalla keskelle päin painelemalla. Näin se saa tyypillisen jääkiekkomaisen muotonsa. Liu'uta tortilla paistinpannulta lautaselle.

 9. Käännä paistinpannu ylösalaisin tortillan päälle.

 10. Käännä pannu ja lautanen taas oikein päin. En väitä, etteikö kääntäessä syntyisi sotkua, mutta molemmilta puolilta rapsakka pinta on sotkun arvoista. Kypsennä vielä toiset n. 5 minuuttia.

 11. Nauti.

Huomioita

Jos paistinpannusi on kovin jyrkkäreunainen, onnistuu kääntäminen myös niin, että laitat lautasen paistinpannun päälle ja käännät ne yhdessä ympäri. Liu’uta sitten tortilla lautaselta takaisin pannulle. 

Laskurini mukaan yksi annos (520 kcal) tuottaa n. 0,35 kg CO2-ekvivalenttia, eli 0,66 kg / 1000 kcal. Big Mac ilmastoindeksi 4 %.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvosana